Регата Сторико във Венеция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Регата Сторико във Венеция
Автор: Елена Исаева
Регата Сторико във Венеция
Снимка: Елена Исаева

Венеция е известна като „Кралицата на Адриатика“ и „Град на водата и мостовете“. Градът се намира в Северна Италия и се разпростира на 118 острова, които образуват венецианската лагуна в Адриатика. Над каналите на Венеция са построени повече от 400 моста, по които туристие и жителите на града могат да се придвижват, както и да се наслаждават на красотата и романтиката, която този уникален град предлага.

Венеция е изключително богата на архитектурни и исторически паметници на културата и изкуството. Тук почти всяка сграда е бивш дворец на богати венециански търговци или управници. Във Венеция на едно място е събрано и съхранено голяма част от италианското и европейско изкуство. Много световно признати художници, скулптури и архитекти са оставили трайна следа от своето невероятно творчество.

Регата Сторико във Венеция
Снимка: Елена Исаева

Целият град е уникален, разходете се из него по малките и тайнствени улички, по които като вървите изведнъж се озовавате на малък площад с красиво украсени сгради, или пък трябва да се покачите по поредния мост, за да преминете от другата страна на някой от каналите. Разходката с корабче също е от задължителните атракции в града. Ще имате шанса да преминете през целия Канале Гранде, наслаждавайки се на богатите дворци – шедьоври на архитектурното изкуство. Каналът освен като плавателен път за придвижване от една точка до друга, без значение дали с туристиеска цел се придвижвате или просто трябва да отидете на работа или на някое по – отдалечено място, се използва и за организиране на различни състезания за забавление на местните и посетителите на града.

Регата Сторико във Венеция
Снимка: Елена Исаева

Всяка първа неделя на месец септември по Канале Гранде се организира фрегата Сторико. Това е едно от най – важните и стари събития, провеждани във Венеция. По време на това събитие всички сгради от двете страни на канала се украсяват празнично, от всеки прозорец се спускат знамена и драперии. На всяка тераса и балкон могат да се видят оживени зрители, облечени в копринени дрехи и кадифени тюрбани на главите си, чуват се весели викове и възгласи за насърчаване на плаващата флотилия. Лодките също са украсени и нашарени много богато. Цялата процесия преминва по течението на Канала. След това се организират състезания за демонстрация на технически умения, майсторство и сила, всеки се стреми да даде и покаже най – доброто, на което е способен, за да спечели първенството. Конкуренцията е голяма, всички участници се явяват на предварителен кастинг, където има строги елиминации. Удовлетворението при победа е огромно, това е признанието и на публиката, която през цялото време поддържа участниците и им дава стимул да продължат до края. С годините регатата се е превърнала в своеобразен израз на венецианската сила и богатство. Участвайки като наблюдател в това зрелищно и емоционално състезание, вие се пренасяте в света на ренесансова Венеция, обстановката и атмосферата са сякаш пресъздадени от четката на великия Каналето.

Регата Сторико във Венеция
Снимка: Елена Исаева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин