6 грешки в пътуването, които всеки допуска - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 грешки в пътуването, които всеки допуска
Автор: Мария Ангелова
6 грешки в пътуването, които всеки допуска
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дори и най-опитният пътешетвеник понякога има нужда от няколко добри съвета. Колкото и да сте внимателни, нищо чудно да сте допуснали някоя, ако не и всички от посочените по-долу грешки при пътуването.

Давате най-ценните си вещи на напълно непознати

Никога не слагайте ценни вещи като техника, бижута, ключове и подобни в багажа, който чекирате на летището. Никога не знаете дали багажът ви няма да бъде загубен, изпратен на другия край на света или чисто и просто откраднат. Мястото на всичко това е в ръчния ви багаж, под строгия ви надзор.

Изпускате кралско хотелско обслужване

Когато планирате пътуване по важен повод, задължително кажете при настаняването си в хотела (а още по-добре по-рано в имейл до управителя на хотела), че идвате по случай годишнина/ златна сватба/ юбилей. Много от хотелите ще ви предложат подарък, допълнителна услуга или бонус, за да може да се снимате, да споделите в социалните мрежи и да разкажете на приятели на какво страхотно място сте били.

Отказвате се от чудесни дестинации заради страх

Невинаги предупрежденията на Министерството на външните работи за пътуване в определени държави трябва да ви отказват да ги посетите. Те се отнасят и за дипломати и хора с двойно гражданство, които попадат в ситуации, в които вие като туристи няма как да попаднете. Например, по време на революцията в Египет, много туристи си почиваха на крайбрежието на Червено море и дори не разбраха, че е имало безредици.

Губите ценно време в логистични проблеми в непознат град

Може да нямате непременно нужда от 5-звезден хотел, но това не означава, че не можете да използвате 5-звезден консиерж. Когато имате нужда от добър съвет, намерете най-близкия 5-звезден хотел и попитайте консиержа за съвет – той ще ви препоръча англоговорящ гид, инструкции за таксиметров шофьор, написани на местния език, добър лекар... Само не пререждайте гости на хотела и не забравяйте да оставите бакшиш.

Плащате за щети на кола под наем, които не сте причинили

Ако ви се наложи да наемете кола в чужбина от не особено надежден рент-а-кар (например, поради липса на друг или заради по-ниски цени), не забравяйте при вземането на колата да направите снимки на вече съществуващи щети, по възможност с дата върху снимката (фотоапаратите имат такава опция). Така ще избегнете вероятността да бъдете обвинени в грехове, които не са ваши.

Приемате, че международният ви паспорт е валиден, докато изтече

Това не е съвсем така. Някои държави, например, Турция, имат изискване при влизане в страната паспортът ви да има още 6 месеца до изтичане на валидността. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин