6 места в Македония, които да посетим тази зима - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 места в Македония, които да посетим тази зима
Автор: Вероника Иванова
6 места в Македония, които да посетим тази зима

Македония е предпочитана туристическа дестинация от много българи, тъй като се слави, освен с красотата си, и с гостоприемството на местните жители.

Макар настоящият сезон да не е толкова подходящ за пътешествия, тази страна определено има какво да ни покаже, дори и сега. В случай, че сте решили да я посетите именно през зимата, то може би ще ви е от полза да научите кои са местата, изглеждащи особено красиви през снежния сезон:

1. Берово

Този град е разположен в югоизточната част на Македония, в полите на Малешевска планина и близо до Беровското езеро. Местоположението му го  прави привлекателно място за туристите, като, освен природните дадености, интерес представляват мъжкият манастир“Успение Богородично”, както и женският храм  “Архангел Михаил”.

6 места в Македония, които да посетим тази зима

2. Крушево

Крушево е градче, разположено в котловина, в началото на река Долче. Надморската му височина  е 1250 м, а населението  – със смесен произход (българи, гърци, румънци и македонци). Мястото има какво да покаже на посетителите си, откъм историческо наследство, а освен това е изключително красиво през зимата.

6 места в Македония, които да посетим тази зима

3. Попова шапка

Това е името на най-популярния зимен ски курорт в страната. Намира се в подножието на едноименния връх, в планината Шар, на 1780 м надморска височина. Мястото е предпочитано, както от опитните, така и от начинаещите скиори, тъй като условията за този спорт са наистина много добри. Освен лифтовете и километричните ски писти, курорта разполага и със ски училище, а снежната покривка тук се задържа средно по 135 дни годишно.

6 места в Македония, които да посетим тази зима

4. Охрид

Този град е една от най-популярните туристически дестинации в страната и въпреки че по всяко време на годината представлява интересна гледка, снежната покривка внася едно особено очарование. Прочутото Охридско езеро, заедно със Самуиловата крепост и множеството църкви, придават на града неповторима атмосфера. Характерно за езерото е, че водите му никога не замръзват – дори и при ниските зимни температури.

6 места в Македония, които да посетим тази зима

5. Битоля

Битоля е малко градче, разположено по река Драгор, в долината Пелагония. Извисяващите се над него планини Баба и Нидже допълват красивия пейзаж, а старинната църква “Свети Димитрий”, построена през 1830 г, не бива да бъде пропусната от никой турист. В нея могат да бъдат видени невероятни икони и фрески, както и изработен от дърво епископски трон. Арката, с издяланите фигури на Исус и апостолите също не остава незабелязана. Национален парк “Пелистер” (носещ името на най-високия връх в планината Баба) пък ще ви изненада с уникалните природни пейзажи – неслучайно Иван Вазов пише стихотворението “На Пелистер”, включено в стихосбирката му “Песни за Македония”.

6. Заре Лазаревски

Разположен на около 100-тина км от Скопие, той е един от най-известните ски курорти в страната. Намира се в Бистра планина, като ски пистите са с обща дължина 5 км и се простират на височина между 1255 и 1860 м. В района има доста хижи, където можете да се настаните, а в случай че разполагате с достатъчно време, може да се разходите и из близкото село – Маврово. Най-голямата забележителност в него е църквата “Свети Никола Летни”, която първоначално е изградена през 1850 г., но век по-късно е потопена под Мавровското езеро. Около средата на 90-те години  на миналия век започва изграждането на нова църква, носеща същото име и с архитектура, наподобяваща тази на старата църква. Окончателното и изграждане приключва чак през 2006 година.

6 места в Македония, които да посетим тази зима

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин