Из забележителностите на Санкт Петербург - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из забележителностите на Санкт Петербург
Автор: Вероника Иванова
Из забележителностите на Санкт Петербург

Едно пътешествие до Санкт Петербург през зимата може да се превърне в приятно изживяване, въпреки лошото време.

Освен, че ще имате възможност да видите интересни места, които са отворени за посещения само през студените месеци, по този начин ще спестите и доста пари.

Въпреки че градът е изолиран от Западна и Централна Европа, архитектурата му е доста близка до западноевропейската. Санкт Петербург е основан през 1703 г. от цар Петър І, чието име носи и е бил столица на Руската империя в продължени на двеста години.

Главната улица в града носи името “Невский проспект” и е едно от най-оживените места – изборът на заведения, барове и кафенета тук е голям. Магазини, които предлагат маркови стоки също не липсват, както и магазинчета за сувенири, откъдето можете да се сдобиете с матрьошка, имитация на яйце “Фаберже” или магнит с изображението на Санкт Петербург.

Най-голямата забележителност в града, която задължително трябва да посетите, е Ермитажът. Освен че е най-големият музей в Русия, той впечатлява с величествената си архитектура, тъй като в миналото е бил зимен дворец на руските царе. Разположен е на Дворцовия площад, който е, може би, най-красивият в града. Имайте предвид, че за да разгледате добре всички експонати в музея, ще се наложи да отделите повече време – поне един ден.

Из забележителностите на Санкт Петербург

Сред останалите интересни забележителности на града се нареждат храмовете, като четири от тях се открояват – “Спас на крови”, “Казански събор”, “Исакиевски събор” и катедралният храм “Свети Петър и Павел”. Всеки един от тези храмове е интересен в архитектурно отношение, но наред с това е и съвсем различен от останалите. Църквата “Спас на крови” (“Спасител на кръвта”), например, е известна с разноцветните си куполи, характерни за руските храмове.  Интересен факт, свързан с историята ѝ е, че тя е построена на лобното място на император Александър ІІ.

Казанската катедрала също е доста внушителна – тя е сред най-големите православни комплекси в Русия. Няма как да я пропуснете, разхождайки се по главната улица “Невский проспект”.

Из забележителностите на Санкт Петербург

“Исакиевият събор” е храм, който също не отстъпва по величие и неслучайно е един от символите на града. Тук ще можете да се изкачите по 300 стъпала до върха на купола, откъдето се открива уникална гледка. В наши дни този храм функционира като музей и има входна такса.

Последната спомената църква “Свети Петър и Павел” се намира в Петропавловската крепост, създадена от цар Петър І. Именно тук са погребани руските царе (от Петър Велики до Николай ІІ, който е последния руски цар). От външната страна може да се види заострения позлатен връх на катедралата, завършващ с фигура на летящ ангел.

Друго интересно място, което може да посетите в Санкт Петербург е музеят по антропология и етнография, известен като Кунсткамера. Музеят е посветен на изучаването на човешкото тяло, като някои от запазените проби са на около 300 години и включват ембриони, съхранявани в буркани.

Крайцерът “Аврора” също не бива да бъде пропуснат, тъй като този легендарен кораб се е превърнал в символ на Октомврийската революция. Той е взел участие в Първата световна война, а днес е отворен за посещения от граждани срещу входна такса.

Сред интересните забележителности, намиращи се недалеч от Санкт Петербург  са Екатеринския дворец, както и дворцовия комплекс “Петерхоф”. И двата обекта са в Списъка на ЮНЕСКО и си струва да бъдат посетени.

Из забележителностите на Санкт Петербург

През зимните месеци (от октомври до април) цените на самолетните билети до Санкт Петербург са доста занижени – понякога е възможно да се уредите с пътуване на половин цена. Същото важи и за хотелите и къщите за гости, които по това време на годината нямат много посетители и е възможно да се сдобиете с по-добра стая на изгодна цена. Освен това няма нужда да правите резервации предварително, тъй като през зимата напливът не е голям –  изключение прави само времето около празниците, когато и цените са по-високи.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин