Как изглежда коледната трапеза по света? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как изглежда коледната трапеза по света?
Автор: Вероника Иванова
Как изглежда коледната трапеза по света?

Коледа наближава, а с нея идва време да помислим за начина, по който ще изглежда празничната трапеза.

Всички знаем какви са порядките в България, що се отнася до храната, която се консумира на Рождество Христово, но можем да останем изненадани от някои традиции по света, на този, иначе, обединяващ християните празник.

В страните, изповядващи католицизма, например, във вечерта преди Коледа е прието на масата да присъства пуйка (или риба/свинско), за разлика от българската трапеза, на която трябва да има само постни ястия.

А ето и какви блюда поставят на трапезата си различните народи по време на този светъл празник:

1. Някои страни от Централна и Източна Европа (Украйна, Русия, Полша, Литва)

Тук е прието масата да бъде постлана с бяла покривка, която символизира пелените на Христос. Върху нея се слагат 12 блюда (заради броя на апостолите), а в средата на масата се пали бяла свещ. Задължително е и присъствието на традиционната кръгла питка.

В Украйна и Русия е прието за празничната вечер да се приготвя и сладък зърнен пудинг, наречен “кутя”. Освен него се сервират още борш, вареники (тестени хапки, подобни на пелмени), както и коледен компот, наречен “узвар”.

2. Сърбия и Македония

Тук традициите в приготвянето на празнични ястия са доста близки до нашенските. На Бъдни вечер се сервират само постни ястия, като се замесва погача, без да се използва мая. Поръсва се със сол и се яде, заедно с останалите ястия, които най-често са: варен боб; сарми; печена риба; юфка със смлени орехи и мед. Червеното вино е задължително.

3. Италия

Италианците предпочитат да сложат на трапезата си риба и морски дарове, спазвайки католическата традиция. Така на бъдни вечер се сервират 7 различни блюда с морска храна. Тестени и макаронени изделия също не липсват, както и различни печива и сладкиши. Виното също е сред задължителните неща, както и традиционният козунак “панетоне”, който съдържа грозде и мандарини.

Как изглежда коледната трапеза по света?

4. Германия и Австрия

В тези страни коледните празници не минават без печена гъска, печен шаран, малко прасенце или патица, печени картофи, сладкиши. За Бъдни вечер се сервират по-непретенциозни ястия като традиционни наденички, обвити с бекон, картофена салата, сладки и бонбони. Тук задължително се приготвя и сладкиш със стафиди и плодове, известен като щолен.

Как изглежда коледната трапеза по света?

5. Швеция и Финландия

В тези страни трапезата също е пищна, като е прието да се сервира коледна шунка, а също и риба, гювеч от картофи и моркови, мляко с ориз и греяно вино. Семейството се нарежда около трапезата рано – около 18 часа, след което се раздават подаръците.

6. Дания

В Дания на Бъдни вечер по традиция се сервира свинско печено, гъска или патица, гарнирани с печени или карамелизирани картофи, червено зеле, както и с много сосове. Десертът обикновено е ориз с бадеми или оризов пудинг, като често се приготвят и палачинки (с пудра захар), пекат се кестени и се пие греяно вино с подправки или специална коледна бира (съдържа висок процент алкохол).

Как изглежда коледната трапеза по света?

7. Англия и Ирландия

Тук коледната трапеза обикновено се сервира следобед на 25 декември, като тя трябва включва пълнена пуйка, патица или гъска, а гарнитурата се състои от печени картофи, боровинков сос и зеленчуци на пара. Десертът най-често е традиционен коледен пудинг от сливи, бренди и сметана.

8. САЩ (също и в Австралия и Нова Зеландия)

Тук обичаите са близки до тези на англичаните, тъй като са заимствани от  тях. Освен пълнена пуйка, на тези места е прието да се сервират още говеждо и свинско (задължително с плънка). Десертите пък обикновено са тиквен пай, ябълков пай, традиционен пудинг със сливи и други подобни печива. Традицията повелява основното ястие да бъде поставено в центъра на трапезата.

9. Бразилия

В тази страна с най-пищна трапеза се отбелязва Бъдни вечер, като и тук за основно ястие се приготвя печена пуйка (може и свинско или риба). Гарнитурата обикновено се състои от пресни зеленчуци, пресни или сушени плодове, ориз, картофена салата, плата с шунка, бразилски орехи и др. Десертите също са доста разнообразни, като в по-бедните семейства задължително присъстват традиционните коледни бонбони “бригадейро”, чиито основни съставки са кондензираното мляко и шоколадът.

 

Как изглежда коледната трапеза по света?

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин