Едно място, което няма как да подминете: Храмът “Св. Василий Блажени” в Москва - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Едно място, което няма как да подминете: Храмът “Св. Василий Блажени” в Москва
Автор: Вероника Иванова
Едно място, което няма как да подминете:  Храмът “Св. Василий Блажени” в Москва

Православният храм “Св. Василий Блажени” се намира на Червения площад в Москва, само на 50-тина метра от Кремъл, и определено  няма начин да остане незабелязан.

Самата сграда е изключително интересна на външен вид – със своите разноцветни куполи, освен че привлича вниманието на туристите, е успяла да се наложи и като един от символите на града. Любопитен факт е, че официалното име на храма е “Покров Богородичен”, макар да е по-известен като “Св. Василий Блажени”.

Историята на тази необикновена сграда е доста интересна и си струва да бъде научена:

На 1 октомври 1552 г., когато е празника Покров на Пресвета Богородица, руските войски, начело с цар Иван Грозни, успяват да превземат Казанското ханство. Царят нарежда в чест на победата да бъде построен храм, който да носи името на самия празник. Така строежът на сградата започва през 1555 г. и продължава до 1561 г. Преди да бъде построен този храм, на същото място се е издигала църквата “Св. Троица”, като именно в нея през 1551 г. бил погребан отшелникът Василий Блажени. Приживе той бил известен в цяла Русия с пророчествата си , а и самият цар го почитал. Според една от легендите самият чудотворец събирал пари за построяването на храма, които дал на царя преди смъртта си. Доста по-късно (през 1588 г.), бил построен параклис към храма в негова чест, където били положени останките му.

Що се отнася до това кой е архитекта на този необикновен храм, то най-вече се спряга името на Постник Яковлев. Според популярна легенда, когато Иван Грозни видял завършената сграда, заповядал да ослепят майстора ѝ, за да не може да създаде друго, толкова красиво здание, като неговото. Това, разбира се, е само легенда и няма общо с истината, според историците.

В по-новата история на Русия е имало период, в който храма е бил на косъм от разрушаване. Това се случва през 30-те години на XX век, когато при преустройство на Червения площад, била дадена идеята сградата да бъде съборена, за да има повече място за парадните шествия. След известно двоумене, Сталин решава, че така и ще стане и поверява тази задача на архитекта Пьотр Барановски. Тъй като Барановски бил ценител на руската култура, нямало начин да приеме възложената задача, като дори заплашил, че ще си пререже гърлото на входа на храма. До там не се стига и сградата в крайна сметка остава непокътната, но архитектът излежава 5-годишна присъда.

Едно място, което няма как да подминете: Храмът “Св. Василий Блажени” в Москва
Снимка: bg.wikipedia.org

Самата архитектура на храма също е доста внушителна  – представлява съвкупност от 8 параклиса, които са разположени около 9-ти параклис, като всеки един от тях си има отделен купол. Освен това, в разположението на параклисите, според учените, има религиозна символика – те образуват осмовърха звезда, а известен факт е, че числото 8 се свързва с възкресението на Христос (според еврейския календар то се е случило на 8-ия ден). Това число може да бъде свързано и с обещаното осмо небесно царство, последващо второто пришествие.

Днес храмът е филиал на Държавния исторически музей и е отворен за посещения. Тук  могат да бъдат видени интересен иконостас и икони от XVI-XIX век, а изкачвайки се по витата стълба посетителите имат възможност да се насладят на уникални стенописи от същия период.

Едно място, което няма как да подминете: Храмът “Св. Василий Блажени” в Москва

От 1990 г. насам мястото е в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин