Вижте кои са най-скъпите градове в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте кои са най-скъпите градове в света
Автор: Peika.bg
Вижте кои са най-скъпите градове в света

Годишно изследване сравнява цените на 160 основни стоки в 133 от най-големите и богати градове по света.

На първото място, с равни показатели, са Париж, Хонконг и градът, който беше на първата позиция 5 поредни пъти – Сингапур. Съвсем малко по-назад в класацията са градове са Цюрих, Женева и Осака.

Мегаполисите на развиващите се пазари, като Москва и Истанбул слизат много надолу в класацията, главно заради инфлация и обезценяване на националните валути. За пръв път от 30 години на първото място са 3 града с равни показатели.

Според експертите от Economist Intelligence Unit, които правят изследването, това означава, че мегаполисите по света стават все по-еднакви. Изравняването е показателно за глобализация и подобните вкусове и навици на пазаруване. Дори на места, където хранителните продукти са по-евтини, цента на живота се качва от битовите сметки и транспорта. Повишаващите се цени пък често се определят от активния пазар на труда, който привлича квалифицирани работници с високи заплати.  

Както всеки път, проучването на EIU показва големи разлики в цените на една и съща услуга или стока в различните градове. Например дамско подстригване струва 15 щатски долара в индийския град Бангалор и 210 долара в Ню Йорк. Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 долара в Цюрих. Икономическата криза превърна Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света. В последната десетка на класацията са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи. Ниските цени обаче не означават висока покупателна способност на населението, тъй като цените се нагаждат към инфлацията по-бързо от доходите на хората.  

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин