6 начина да се ориентирате без компас сред природата - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 начина да се ориентирате без компас сред природата
Автор: Елена Исаева

Всички обичат разходките сред красивата природата, планинските преходи, покоряването на върхове, пикниците на открито и други подобни дейности. Освен, че са изключително приятни за окото и душата, допринасят и за поддържането на добрия тонус и по-добро здраве. Чистият въздух и уникалните природни гледки са предпочитан начин за прекарване на отпуски и почивни дни.

Всеки се отпуска, забавлява и си отпочива с разходка сред природата, но е от изключително голямо значение е да бъдете много внимателни и отговорни. Винаги трябва да ходите по маркирани пътеки, да знаете къде се намирате и да сте много предпазливи. Хубаво е да имате малко джобно компасче или подобно приложение на телефона си. Но как да се ориентирате за посоките, ако нямате компас или батерията на телефона ви е изтощена? В тази статия ви представям 6 лесни начина за ориентиране без компас.

6 начина да се ориентирате без компас сред природата
Снимка: Елена Исаева

1.     Ориентиране по Слънцето – всеки знае, че Слънцето изгрява от изток и залязва на запад. През цялата година обаче, като изключим пролетното и есенното равноденствие, то е изместено леко на север или съответно на юг. Тази ориентировка може да ви даде общата посока, в която вървите, но не и съвсем точната такава.

 

2.     Ориентиране по звездите – това разбира се е приложимо само за нощни преходи, които са подходящи само за добре обучени и екипирани планинари. При ясно време те могат да се ориентират по съзвездията Голяма и Малка мечка. Върха на опашката на Малката мечка е Полярната звезда, която винаги сочи посока север.

 

 

6 начина да се ориентирате без компас сред природата
Снимка: Елена Исаева

3.     Ориентиране по Луната – Това не винаги е приложимо обаче. Може да се използва в случаите, когато Луната има формата на сърп, правата, която съединява двата ѝ рога сочи юг.

 

4.     Ориентиране по дърветата – един от начините е да наблюдавате лишеите и мъховете. Обикновено те растат от северната част на дънерите и клоните. Друг начин за ориентация по дърветата е, ако има отсечени такива – по техните годишни кръгове. Като тук общото правило е, че от северната страна на дънера, кръговете са разположени по-нагъсто.

 

5.     Ориентиране по мравуняците – в идеалните случаи, което да си признаем почти никога не се случва, мравуняците са по-стръмни от северната си част и по-полегати от южната си.

 

6.     Ориентиране по църквите – едно от правилата при изграждане на църкви е те да бъдат разположени по оста изток – запад. Всеки църковен олтар винаги сочи в посока изток. Същата посока сочат и надгробните камъни в християнските гробища.

 

6 начина да се ориентирате без компас сред природата
Снимка: Елена Исаева

Добре е да знаете, че всички тези методи не винаги могат да бъдат приложени. Имат известна доза късмет и относителност, и човек трябва да е изключително наблюдателен. Но все пак са някакъв спасителен пояс. Имайте си обаче едно на ум и не разчитайте само на тях. Винаги носете компас, карта на района, в който се намирате и заредена преносима батерия, с която да заредите мобилния си телефон, ако това се наложи. Бъдете отговорни, предпазливи и наблюдателни сред природата. И не забравяйте живейте активно и пазете природата.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин