6 навика, които да усвоите от италианците - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 навика, които да усвоите от италианците
Автор: Peika.bg
6 навика, които да усвоите от италианците
Снимка: Thinkstock/Guliver

Вземете най-доброто от италианския начин на живот, за да прехвърлите частица от любимата Италия у дома си. Не е невъзможно.

Ето няколко от италианските навици, които си заслужава да превърнете и в свои:

1. По-често ходете до пазара

Всеки италиански град има пазар за плодове и зеленчуци (морските градове – и за риба) веднъж или два пъти седмично, а в големите градове пазар има в различни квартали всеки ден от седмицата. Изборът е по-голям, можете да се пазарите, а и преживяването е далеч по-приятно от пазаруването на лук и картофи в осветените с неон супермаркети.

2. Яжте пресни зеленчуци според сезона

В Италия пресни плодове и зеленчуци се произвеждат целогодишно и диетата на италианците включва предимно сезонни продукти. Откажете доматите през зимата, оставете гроздето за края на лятото.

3. Говорете си с продавачите

Италианците са изключително социални и ходенето до местния магазин не е просто пазаруване, а приятен разговор с продавача, обмяна на новини, мнения и шеги. Освен това, сближаването с продавача улеснява живота ви. Взели сте развален продукт? – подменят ви го с усмивка и без излишно чакане. Не ви достигат лев – два? Няма проблем, ще ги донесете утре.

4. Хранете се заедно

Не че хората не ядат заедно в другите държави, но в Италия готвенето и хапването се случват в дух на задружност през цялото време. Споделената вечеря сред смях и разговори може да се случи и без предварителна подготовка – просто някой пристига и се включва в приготвянето на храната, докато пийва изстудено вино.

5. Жестикулирайте

Изчислено е, че италианците използват около 250 различни жеста, докато говорят. Има няколко теории за това защо те толкова много ръкомахат. Според една са се появили като начин за тайна комуникация още в древни времена, а според друга – са били начин за привличане на вниманието на претъпканите с народ ренесанскови площади. Колкото по-дълго живеете в Италия, толкова по-вероятно е ръцете ви започнат да буйстват сами, докато говорите. Но какво лошо има – това само добавя малко цвят към думите, които понякога просто не са достатъчни.

6. Бъдете повече патриоти

Дори и жителите на най-малките италиански градчета могат без замисляне да ви изброят десетки причини защо тяхното родно място е най-красивото на света, а Италия е родина на всичко, за което си струва да се живее – футболът, пицата, пастата, модата... Вече ви предупредихме за 5 от сигурните начини да вбесите италианец, а сега вземете малко от техния патриотизъм и вместо да се оплаквате, открийте хубавото в страната ни и я рекламирайте по най-добрия начин. Перфектни места така или иначе няма, а в неуредиците ни е чарът. Да, питайте чужденците.

Вече ви се ходи в Италия? Вижте най-добрите екскурзии и почивки в Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин