6 неща, които да не правим в Германия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 неща, които да не правим в Германия
Автор: Peika.bg
6 неща, които да не правим в Германия

Германия е една от страните, в които определено се държи на етикета.

Както всяка друга държава, и тя има своите особености, що се отнася до „правила за поведение“. Затова подбрахме за вас 6 неща, които да не правите, когато сте в Германия.

Ето ги и тях:

1. Не закъснявайте

Когато сте в Германия, не си позволявайте да закъснявате. Немците много държат на точността и за тях закъснението може да се приеме като обида. Никога не карайте другите да ви чакат, защото това е знак, че не уважавате времето им.

2. Не говорете на „ти“

Ако искате да попитате някого нещо, винаги използвайте учтивата форма. Общуването в Германия, особено извън приятелския кръг и семейството, е доста формално. Затова, за да не ви гледат накриво, се придържайте към това правило.

3. Не говорете за нацисткия режим

Германците са много чувствителни, когато стане въпрос за Хитлер и нацизма. Затова избягвайте да коментирате проблема, особено пред непознати. Освен това в Германия е тотално неприемливо да носите пречупения кръст, символ на нацизма. Любопитното е, че дори е забранено със закон да демонстрирате (дори на шега) поздрава на Хитлер. Интересен факт е, че ежегодно в Германия биват арестувани десетки туристи, които са решили да напрвят характерния жест.

4. Не забравяйте етикета

Германците държат много на етикета и на учтивостта. Затова винаги преди хранене казвайте „Добър апетит“ и поне преди първата глътка вдигнете чаша за наздравица. Също така, когато срещнете някого, не му махайте с ръка или кимвайте, а подайте ръка за поздрав. Учтиво е да гледате събеседника в очите, докато стискате ръката му. Също така се въздържайте от прегръдки с хора, които малко познавате – демонстрацията на твърде топли чувства не е в стила на германците.

6 неща, които да не правим в Германия


5.  Не забравяйте бакшиша

Когато сте в заведение, никога не оставяйте точна сума. В Германия е прието да се оставя бакшиш, който е около 10% от сметката.

6. Внимавайте с избора на цветя

Ако искате да подарите цветя на някого, внимавайте с избора. Лилиите са цветя, които по традиция се носят на погребение, а карамфилите се приемат като символ на скръбта, така че най-добре се насочете към някои друг вид.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин