6 неща, които да знаете за летището си на кацане - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 неща, които да знаете за летището си на кацане
Автор: Мария Ангелова
6 неща, които да знаете за летището си на кацане
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако сте намерили супер изгодна оферта за самолетни билети и не сте загледали някои дребни детайли - като летището, на което каца самолетът например, може да се окажете изненадани. Не всички летища са еднакви, така че ето кои са най-важните неща, които трябва да знаете за летището, на което кацате – при това, още преди да сте кацнали!

Къде се намира?

Може да звучи глупаво, но това е само на пръв поглед. Някои летища имат подвеждащи наименования – като например Франкфурт/Хан или Форли/Болоня. Понякога летището, на което кацате, се намира в съвсем друг град, на повече от 100 км от града, чието име носи.

Как се стига до/от там?

Независимо колко далеч е летището от града – 5 или 50 км, информирайте се предварително как се стига до центъра на града. Някои летища имат собствени жп гари, други – шатъли, трети предлагат само таксита. Важното е да сте наясно предварително и да имате план за действие. Включително да знаете кога е последният автобус.

Къде се намират терминалите?

Ако сте на някое мегалетище, на което ви очаква прехвърляне на полет, може да изпаднете в тих ужас само при мисълта за придвижване от Терминал 1 до Терминал 7 със смяна на три влака и един автобус, време за придвижване 1 час и 45 минути. За да си спестите всичко това, разгледайте предварително картата на летището, разпечатайте си я и си отбележете какъв транспорт се движи между отделните терминали, откъде тръгва и колко често се движи. 

Колко голямо е летището?

Дори и да не ви се налага да сменяте терминали, проверете колко голямо е летището, за да добиете поне обща представа колко време ще ви е нужно да стигнете до гишетата за регистрация и изходите за излитане. Всеки, който е търчал в последните 20 минути преди полета си до изхода, който се намира на 30 минути пеша, ще ви каже същото.

Какви митнически особености има?

Макар да има световни митнически стандарти, проверете дали в страната, в която кацате (особено ако е по-екзотична) няма допълнителни местни правила. В Куба например, нямате право да пренасяте статуетки от дърво в ръчния си багаж – ако ги открият, ще ви ги конфискуват.

Какви такси дължите?

В някои държави съществуват такси за кацане или излитане. Те са различни от летищните такси, които заплащате при резервация на билета си. В Куба (25 кубински песо) и Бали (150 000 индонезийски рупии), например. Трябва да имате заделени пари в местна валута за таксата, която се плаща непосредствено преди излитане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин