6 основателни причини да посетите Монголия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 основателни причини да посетите Монголия
Автор: Peika.bg
6 основателни причини да посетите Монголия
Снимка: Ludovic Hirlimann

Монголия е толкова далече, че изглежда като края на света. Там всичко е различно – от релефа и климата до историята и традициите на този древен народ.


Посещение в азиатската страна със сигурност ще се отплати с изживяване, което няма къде другаде да се повтори, просто защото Монголия е толкова откъсната от света, че е станала уникална. По някакъв особен начин наследниците на Чингиз хан са успели да асимилират в културата древните си шаманистки обичаи и животът на открито в юртите с отчетливи съветско-руски влияния, което ги е направило единствената неславянска нация, която използва кирилицата. Находките за туриста там могат да са разнообразни, но ние ще посочим някои от най-основните.

1. Статуята на Чингиз хан

38290

Тази внушителна 40-метрова статуя се намира в комплекса „Статуята на Чингиз Хан“ на бреговете на река Туул на изток от столицата Улан Батор. Монументът на легендарния пълководец е построен през 2008 г. и се издига над комплекса, в който има 36 колони на 36 владетеля от Чингиз хан до Лигдан хан. Музеят към него има изложба на арехологически находки като катарами за колани, прибори, ножове от Бронзовата ера, както и изложба на бижута и предмети от времето на Чингиз хан.

2. Мемориалът "Зайсан"

38295

Този мемориал в памет на съветските войници, загинали във Втората световна война, се намира на юг от Улан Батор и представлява рисунки със сцени на приятелство между народите на СССР и Монголия. Мюрълите отразяват събития като подкрепата на Съветския съюз за обяваването на независимостта на Монголия през 1921 г., разгрома на японската армия от руснаците при Калкин Гол на монголската граница през 1939 г. и успехите на руснаците в космоса.

Туристите трябва да изкачат триста стъпала, преди да стигнат до мемориала, откъдето се разкрива панорамна гледка към Улан Батор и реката Туул. През 2003 г. в подножието на хълма бе направен танков мемориал с един истински съветски танк. В мемориала има карта на пътя на танковата бригада на въпросния танк по време участието му в превземането на Берлин през 1945г. 

3. Овоо

38294

Овоо е нещо, дълбоко свързано с древната монголска култура. Това е купична от камъни, която изпълнява религиозни функции в шаманските традиции на страната. На тези свещени места се извършва преклонение пред планините и небето, а в купчината обикновено има и свещено дърво. Любопитното за свещените купчини Овоо е, че вярването в тях, всъщност води началото си още от зората на цивилизацията.

4. Пустинята Гоби

38291

Тази голяма пустиня се простира в северен Китай и южна Монголия, и преди там е имало няколко спирки от Пътя на коприната. Изминаването на пустинята със сигурност е било изпитание, предвид нейните неблагоприятни особености. Гоби е голяма около 800 километра от север на юг и 1600 километра от югозапад на североизток. Тя е разположена на високо плато и това я прави студено място, където често по дюните може да се видят слана или сняг. В Гоби почти не вали дъжд, но температурните амплитуди са смазващи: от −40 °C през зимата до +50 °C през лятото. Климатът там е толкова убийствен, че температурата може да се смени с около 35 °C само за 24 часа. При всички положения, друго място като Гоби няма и именно това я прави ценна дестинация.

5. Горящите скали

38289

Това място е специално, не само защото е красиво. Красивите червени скали, наричани Баянзаг от монголците, се намират в пустинята Гоби. Името им е дадено от американския палеонтолог Рой Андюрс, който отива там през 20-те години и ги нарича така, заради специфичния им цвят. Около скалите са направени и важни научни открития – в отдалечения район са намерени яйца от динозаври и останки от паристорически бозайници.

7. Надаам

38292

Надаам е монголският начин за масово забавление и той не се променил особено от векове. Надаам буквално означава „Игрите“ и е традиционен фестивал с борба, състезания с коне и стрелба с лък, който се провежда из цялата страна. Най-голямото му честване е Националният Наддам в Улан Батор, който се провежда от 11 юли до 13 юли на националния стадион.

Монголците вярват, че този фестивал се провежда от векове под една или друга форма. Предполага се, че е започнал като организирани спортни състезания, след това е станал част от церемонии, а по-късно е бил нещо като военна подготовка. В официалната си трактова Наддам почита монголската революция от 1921 г. и независимостта на страната. Интересен факт е, че жените вече участват в състезанията с коне и в стрелбата с лък, но не и в борбите. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин