Зимата не е само за ски и камини – това е сезонът на ароматите, традициите и кулинарните удоволствия. Из цяла Европа се провеждат фестивали, които съчетават местна храна, напитки и празнична атмосфера.
Ако обичате да пътувате с вкус, ето кои събития не бива да пропускате.
Нюрнберг, Германия – царството на греяното вино и коледните лакомства
Нюрнбергският коледен базар е един от най-старите и известни в Европа. Тук може да опитате легендарните коледни наденички, меденки с подправки и греяно вино, приготвено по рецепта от XV век. Ароматът на канела и печени бадеми се носи из целия град.
Грюер, Швейцария – фестивал на сиренето
Да, тук празнуват… сиренето! В малкото алпийско градче Грюер всяка зима се организира празник, посветен на прочутото швейцарско сирене. Има демонстрации, дегустации и, разбира се, неустоимо фондю с планински изглед.
Шамони, Франция – вино, шоколад и сняг
Освен че е рай за скиорите, Шамони е дом и на зимен фестивал на виното и шоколада. В уютни шале-та можете да опитате френски вина от Бургундия и домашен горещ шоколад, приготвен по традиционна рецепта.
Алба, Италия – зимен фестивал на трюфелите
В сърцето на Пиемонт, градчето Алба празнува своята най-голяма гордост – белия трюфел. Макар сезонът да започва през есента, събития и дегустации продължават чак до януари. Ако сте гурме пътешественик – това е вашият рай.
Брюж, Белгия – фестивал на шоколада и светлините
Зимата в Брюж е магична – калдъръмени улици, замъци и... шоколад! Всяка година тук се провежда фестивал, посветен на белгийския шоколад, където можете да видите как се правят сладки фигурки, трюфели и шоколадови скулптури.
Прага, Чехия – празник на пивото и пърженото сирене
Чехите не се плашат от студ – през декември и януари в Прага се организират пивни фестивали, съчетани с улична храна. Опитайте пържено сирене, колбаси и, разбира се, чешка бира, поднесена в истински зимен стил.
Гранада, Испания – тапас и огнени улични празници
В южната част на Испания зимата е мека, а местните празници продължават с пълна сила. В Гранада се организират улични фиести с безплатни тапас и местно вино. Атмосферата е латино, топла и весела – идеална за бягство от студените дни.
Съвети за кулинарните пътешественици
-
Резервирайте нощувки предварително – фестивалите често пълнят градовете.
-
Носете кеш – не всички сергии приемат карти.
-
Опитвайте всичко малко по малко – вкусът е приключение!
Европа през зимата не е само сняг – тя е пъстра, ароматна и вкусна. Където и да отидете, ще откриете, че храната е най-добрият начин да опознаете културата.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!