6 от най-интересните сгради в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 от най-интересните сгради в света
Автор: Иванка Могилска

Ако трябва да избирате между две къщи, построени една срещу друга, едната с красива, а другата с грозна фасада, в коя ще искате да живеете? Помислете отново! Не е ли по-добре да се нанесете в тази с грозна фасада, за да виждате от прозореца си красивата? Предлагаме ви да прочетете по малко за 6 от най-интересни сгради в света, докато размишлявате по въпроса.

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Всъщност това, което сте чували или чели за Саграда Фамилия няма никакво значение – тържеството на човешкия дух и фантазия, вградени в нея, просто трябва да се усетят. Катедралата в стил арт нуво е недовършеното творение на Гауди. Той й посвещава 40 години от живота си. Успява да завърши само източното крило. От смъртта му, през 1926 година, до сега строежът почти не е спирал. Оригиналните чертежи на Гауди са унищожени по време на гражданската война в Испания, но въпреки това строителството не спира. Смята се, че Саграда Фамилия ще бъде изцяло завършена най-късно през 2026 година. Но дори и сега е просто задължително да се разходите из нея. Прочетете още за Саграда Фамилия.

Музей „Гугенхам”, Билбао, Испания

Сградата е проектирана от Франк Гери и сякаш е излязла от сънищата на дете с много богата фантазия – блестяща, вълнообразна, огромна. Красотата й засенчва дори красотата на сградата, проектирана за музея „Гугенхайм” от Франк Лойд Райт.

Бурж ал Араб, Дубай, ОАЕ

Хотел на 60 етажа с формата на платно, разположен на собствен остров – Бурж ал Араб е създаден като национален символ. Атриумът му е почти 600 метра. Всяко ниво се осветява със светлини в различен цвят. Гледката, която се разкрива от него е невероятна. Не е нужно да отсядате в хотела. Можете да влезете да го разгледате, да пиете по нещо в кафенето или да хапнете в ресторанта му. Прочетете още за Бурж ал Араб.

Институт за звук и визия, Хилверсум, Холандия

Фасадата на института е изградена от различни панели, всеки от които е покрит със специален стъклопис. За да видите какво точно има на стъклописа (архивни изображения от холандската телевизия), трябва да погледнете от определен ъгъл. За да видите цялата картина, добре е да седнете в кафенето срещу института например.

Златният храм, Амритсар, Индия

Това е най-свещеният храм на сикхите. Те вярват, че на това място са медитирали Буда и гуру Нанак. Златният храм е издиган и унищожаван доста пъти. Между стените му, освен молитви, са се чували и стенанията на умиращи сикхи. Прочетете само за петстотинте загинали през 1984 година. Сградата е смесица от хиндуистки и мюсюлмански архитектурни стилове и е отворена за посетители от 6 часа сутринта до 2 часа през нощта. Прочетете още за Индия

Национален конгрес на Бразилия

Сградата е проектирана от Оскар Нимайер и още от пръв поглед ще ви очарова със странната си, леко смешна форма: заседателните зали приличат на две големи купи, а между тях се мъдрят две тънки кули. Непременно трябва да влезете вътре в конгреса и да разгледате богата колекция от скулптури, картини и паравани на известни бразилски художници. Прочетете още за Бразилия, столицата на Бразилия.

Помислихте ли за отговора на въпроса от началото на статията? Или вече стигнахте до извода, че не ви трябва нова къща, а план за ново пътешествие?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Deyan Ivanov, 12.12.2013 | 14:47
Хотелът в Дубай с форма на корабно платно, разположен на изкуствен остров, се казва Бурж ал Араб, а не Бурж Халифа. Бурж Халифа е най-високата сграда в света и също е впечатляваща.
Абонирайте се за нашия бюлетин