6 от най-странните музеи по света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 от най-странните музеи по света
Автор: Вероника Иванова
6 от най-странните музеи по света

Освен традиционните музеи, които сме свикнали да посещаваме, по света съществуват и такива, чийто съществуване буди почуда.

Колкото и странни да са тези места, те също предизвикват интерес и е трудно човек да ги подмине с безразличие. Ето и някои от най-известните сред тях:

Подводният музей в Канкун, Мексико

Идеята за създаването му възниква след като естественият коралов риф в Канкун започва да изчезва. Взето е решение да бъдат затворени големи участъци от мястото, с цел опазване на рифа. Тъй като дотогава тук са идвали много гмуркачи, след затварянето на участъците, местните започват да протестират, понеже това влияело на препитанието им. Така английският скулптор Джейсън де Кайрес Тейлър бил поканен да създаде нещо, което да привлече туристи към мястото и същевременно да ги отклони от кораловия риф. Неговото решение било да се изработят множество скулптури от pH неутрален материал, за да се насърчи живота на коралите в района. През 2010 година музеят е открит, като на дъното на Атлантическия океан са спуснати около 200 статуи. Някои от тези статуи са специално създадени, за да привличат различни видове морски обитатели. По късно към експозицията са добавени още статуи, вдъхновени от местните жители на Канкун. Освен тях тук е поставен и “Фолксваген бръмбър”, който да служи като дом на омарите. През 2012 година са добавени още скулптури, изработени от студентите в Канкун, като така броят на отделните фигури достига 500. Туристите могат да разгледат музея чрез гмуркане или като ползват лодка със стъклено дъно. Дълбочината на морското дъно тук е около 10 метра.

6 от най-странните музеи по света

Музей на мъченията в Амстердам, Холандия

Музеят представлява лабиринт от малки тъмни стаички, във всяка от които има по един или два уреда за мъчение. Повечето от експонатите са репродукции, възстановени от сведения в стари книги, но има и такива, които са оригинални. Сред по-известните уреди за мъчения са гилотината и т.нар. “позорен стълб”.  Други по-малко популярни уреди са: люлката на Юда; маската на позора; желязната девица; колела за мъчения. Музеят се намира на улица Singel 449, като входът е платен.

6 от най-странните музеи по света

Музей на тоалетната в Ню Делхи, Индия

В този музей може да бъде проследена историята на хигиената и канализацията от 2 500 г.пр.Хр. до наши дни. Тук са изложени както позлатени тоалетни, ползвани от римските императори, така и средновековни нощни гърнета. По този начин се вижда еволюцията на тоалетната през вековете. Освен експонатите , музеят притежава и колекция от стихотворения, посветени на темата.

6 от най-странните музеи по света

Музей на мумиите в Гуанахуато, Мексико

Гуанахуато е малък миньорски град, включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

В средата на XIX век стотици тела били погребани в криптите на Пантеона на Санта Паула. Тъй като имало погребална такса, която не всяко семейство можело да си позволи, много от телата били ексхумирани. Така местните хора установили, че мъртъвците са се мумифицирали,  под въздействието на естествен процес, който се отдава на уникалните климатични условия.

В наши дни тези мумии са изложени в музей и са една от най-големите атракции за туристите, идващи в Мексико.

Международен музей на шпионажа във Вашингтон, САЩ

В този музей се намира най-голямата публична колекция от експонати, свързани със шпионирането. Тук могат да бъдат видени мини камери, фалшифицирани пари, тайни оръжия и шифърни машини, които разкриват ролята на шпионите в историята. Посетителите на музеят могат да участват в интерактивни шпионски приключения, както и да научат повече за най-добрите в професията, разглеждайки снимки и видео интервюта.

6 от най-странните музеи по света

Музей на нудлите в Осака, Япония

През 1958 година, по време на домашен експеримент Момофуку Андо създава първите в света спагети за бързо приготвяне. Така музеят на нудлите (носещ името на създателя им Момофуко Андо) документира тази глава от кулинарната историята на Япония, като излага за експонати различни опаковки от спагети за бързо приготвяне от цял свят. Освен това тук посетителите могат да опитат различни редки ястия от Хокайдо и Тохоку, както и да  създадат собствена дизайнерска опаковка.

В тунела с опаковките от спагети има над 800 пакета нудли, които проследяват еволюцията на този продукт през десетилетията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин