6 причини да посетиш Индия (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 причини да посетиш Индия (част 2)
Автор: Peika.bg
6 причини да посетиш Индия (част 2)

Индия е страна с богата история и към момента е една земя на крайности. Културата, храната и природата съжителстват с мизерия, мърсотия и висока престъпност.

Въпреки това тя си остава дестинация, която заслужава вашето внимание, защото тази държава може да впечатли и най-опитните пътешественици. Днес сме ви подготвили няколко интересни факта за Индия. Ето ги и тях: 

1. Пъстротатата

В Индия си съжителстват над 400 етнически групи, а в страната има предимно млади хора – половината от населението са мъже и жени под 25 г. Според конституцията на Индия в страната има 21 официални езика, но дефакто се говорят около 1600 езика, ако броим и диалектите. Там можете да видите жени в сарита, а може да ги видите и по дънки и тениски. По-възрастните хора пък носят лунги – парче плат, което се увива около тялото. Като цяло животът в Индия е много пъстър и може да видите всякакви хора. 

2. Транспортът

Направете всичко възможно да не ви се налага да шофирате в Индия, защото там не се спазват каквито и да било правила за движение. Вместо това всеки надува клаксон, когато иска да завие или да мине отнякъде. Публичният транспорт е много евтин, но затова пък е много некомфортен и претъпкан. Ако платите повече обаче, може дори да попаднете на автобус или влак с климатик. Ако пък искате да пътувате в разкош, може да заложите на един от най-луксозните влакове в света – „Махараджа Експрес”, в който гарантирано ще се почувствате прекрасно. Вагоните му са 5-звездни и затова нощувката е повече от солена, но определено това е най-добрият влак в тази част на Азия. 

3. Забележителностите

Мумбай е най-богатият, но и най-бедният град в Индия – там можете да видите както лъскави небостъргачи, така и изключително мизерни гета. В Джайпур пък се намира най-големият слънчев часовник в света. Може да видите и няколко известни храма: Тирумала Венкатешвара, пещерите Елора, храм Сомнатх, Каши Вишванатх, Яганатх, храм Минакши, Нелумбо и други. В страната има и много красиви джамии, чийто брой възлиза на над 30 000. Разбира се, няма как да пропуснете и Тадж Махал, който е бил построен от 20 000 работници за 30 години. 

4. Напитките

Бутилирана вода ще намерите много лесно, но ако ви се пие нещо алкохолно, може и да изпитате затруднение с намирането му. Той не е официално забранен в цялата страна, но на него не се гледа с много добро око. Но ако много ви се пие, със сигурност ще намерите бар, в който да ви го сервират. В някои регион обаче е наистина забранен, но и там може да го купите нелегално в някои хотели и ресторанти. Задължително трябва да опитате и чай масала – черен чай с прясно мляко, към който са добавени множество индийски подправки. Освен че е вкусен, можете да го закупите буквално за стотинки.

5. Духовните изживявания

Много хора отиват в Индия, за да преоткрият себе си чрез древната мъдрост, скрита в културата на страната. Ако търсите духовно изживяване, можете да посетите някой от хилядите ашрам – уединено място за живеене, където мъдреците живеят в мир и спокойствие сред природата. В днешно време се сформират и международни ашрами, в които хора от различни националности се отдават на духовни практики под ръководството на духовен учител (гуру). Жителите на ашрама медитират, правят йога, рецитират мантри, слушат лекции и т.н. 

6. Островите и потъналите кораби

Около бреговете на най-малкия щат в Индия – Гоа, можете да видите осем острова, които привличат гмуркачи от цял свят. В дългата история на Индия има множество случаи на корабокрушения край нейните брегове. Стотици арабски, португалски и английски кораби ви очакват край бреговете на страната. Ако пък не искате да се гмуркате за потънали съкровища, може просто да си лежите на плажа. Тук водата е топла през цялата година. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин