6 привички на финландците, за които не знаеш (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 привички на финландците, за които не знаеш (част 2)
Автор: Peika.bg
6 привички на финландците, за които не знаеш (част 2)

Финландия е северна страна със свои тайни, за които знаят само тези, които са живели там или поне са били там за по-дълго. 

Вижте какви са те:

1. Имат душове без завеси

„Това, което е естествено, не е грозно“ – финландците следват тази логика на 100%. Ако посетите фитнес клуб или басейн и видите прегради под душа, значи имате късмет. Обикновено няма завеси или прегради в баните в басейни или фитнес зали. Жителите не изпитват дискомфорт или срам. В тази северна страна се развива култът към приемане на човешкото тяло и голотата не се смята за нещо, което трябва да се крие. Между другото, в медицинските кабинети (по-специално гинекологичните) също няма паравани или ъгли, където можете да се преоблечете.

2. Начините за борба със студа за шофьорите

Собствениците на автомобили не се нуждаят от допълнителни 10-20 мин., за да затоплят колата си. Много по-лесно е да спасите колата от студа: просто трябва да я свържете към някой контакт. Можете да намерите такива на специални стълбове на паркингите. Обикновено електричеството се подава към двигателя за два часа, но уредът може да се рестартира, ако е необходимо. Разходите за електричество са включени в цената на паркинга. За целта в двигателите е инсталирано специално оборудване, което позволява на горещия въздух да се задвижва от електричество. Някои инсталират и допълнителен контакт в кабината, където свързват въздушен нагревател. Когато електричеството започне да тече, то се включва и затопля интериора.

3. Убиват комари изключително бързо

Най-вероятно и вие сте чували за първенството по хвърляне на мобилни телефони или носене на съпруги. Във Финландия обаче има и по-необичайни състезания – кой ще убие по-бързо комарите. Правилата са много прости: на участниците се дава 5 мин., за да съберат колкото се може повече комари. Такива състезания се провеждат през лятото и придобиват международен мащаб – например, през 2018 г. победител стана шведът, който уби 135 насекоми за 15 минути.

4. Имат Национален ден на неуспеха

Чества се ежегодно на 13-и октомври и зад него стои нещо повече от странен празник. В страната има култ към успеха и неуспехите се възприемат с неодобрение. Смисълът на Деня на неуспехите е да се предаде на обществото, че провалите са нормални и без тях е невъзможно да се продължи напред. Всяка година на този ден телевизионни водещи, музиканти, спортисти и други известни личности публично говорят за собствените си поражения.

5. Не може да се изнася чужд боклук освен собствения

Финландците обръщат много внимание на грижата за околната среда, пестят вода и сортират отпадъците. Но няма как да се мине без странности. Ако някой реши да почисти боклука на публично място от доброта, той може да получи глоба. И така, един от жителите на страната видял боклук отстрани на пътя и искал да го хвърли в кошче близо до дома си. Имало твърде много боклуци, затова той попитал градските власти къде може да достави останалите боклуци. Оказало се, че пътят е на държавата и жителите не могат да събират боклука без разрешение. За да направите това, трябва да сте минали специализиран курс и да вземете документ за него.

6. Обичат да правят странни комбинации с храни

Във финландската кухня можете да намерите ястия с привидно несъвместими съставки. Например сироп, яйца, лук и стафиди се добавят към черния дроб, ястието се сервира със сладко от боровинки. А относно крем супата със сьомга все още се води спор дали да се използва млякото като съставка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин