6-те най-добри коледни базари в Източна Европа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6-те най-добри коледни базари в Източна Европа
6-те най-добри коледни базари в Източна Европа
Снимка: pixabay

Ако планирате зимна почивка, не пренебрегвайте Източна Европа с нейните необикновени празнични предложения!

Зимата е толкова красив сезон, а коледното настроение допринася всичко наоколо да стане още по-уютно, приветливо и изпълнено с добро настроение. Украсата и коледните пазари могат да добавят още красиви нюанси към магията. Вижте нащите предложения:

1. ЛюблянаСловения

6-те най-добри коледни базари в Източна Европа
Снимка: pixabay

Известен с разкоша на своите коледни светлини, Празничният панаир, проведен в словенската столица, прави перфектното зимно бягство. Разходете се по улиците, отпивайки медика (топъл шнап от мед) или греяно вино, покрай върбови дървета, които блестят в различни светлини и сергии, в които се продават пушени колбаси и традиционни подаръци. Очаквайте ледени пързалки, уличен театър и декоративни сцени на ясли в много от параклисите на града.

Шествия се провеждат в Любляна, така че не забравяйте да внимавате за Old Man Frost, версията на Дядо Коледа в Словения.

2. КраковПолша

6-те най-добри коледни базари в Източна Европа
Снимка: pixabay

Великолепната зала за облекла от епохата на Ренесанса предлага фона на коледния пазар в Краков - многообразието палатки, които се борят за пространство с цветни szopki (коледни сцени) и бъчви, пълни до ръба с греяно вино.

Наред с годишното състезание по szopki, подаръците и занаятите са основното, което може да видите тук. Изящните украси от стъкло, балтийски кехлибарени бижута и вълнени чехли и полски произведения правят чудесни пълнежи за подаръци.

Не пропускайте сергиите в Cloth Hall, където ръчно резбовани дървени кутии и деликатни краковски дантелени изработки са сред акцентите.

3. РигаЛатвия

6-те най-добри коледни базари в Източна Европа
Снимка: pixabay

През 1510 г. гилдия от търговци от град Рига украсява елха с цветя, за да отбележи раждането на Христос и ако историческите записки са верни, така се е родила коледната елха.

Празничният пазар на Рига, който се провежда на площад Купол в стария град, разполага с множество украсени дървета в чест на 500-годишната традиция в града. Пазарът също се гордее с хижи, продаващи сложно тъкани кошници, боядисани дрехи от коприна и овча кожа.

Подгрейте с чаша зелен чай, курабийка от джинджърбред или печени бадеми и се възхищавайте на дървени къщи от 19-ти век и архитектура на модерното изкуство, с която латвийската столица е известна.

4. Братислава и Левоча, Словакия

6-те най-добри коледни базари в Източна Европа
Снимка: pixabay

Фолклорни танцьори и музиканти излизат на сцената на главния площад в Братислава, за да отпразнуват словашката Коледа. Разгледайте сред сергиите, предлагащи традиционна украса от слама или метални изделия и šúpolienky - очарователни фигури в селска рокля, изработени от сушени царевични люспи. Чаша словашки медовина със сигурност ще запази руменината на бузите. Запазете място за чиния с локше - декадентски картофени палачинки, пържени в патешка мазнина и пълни с овче сирене или кисело зеле - или за топли крепчета, поръсени със захар и маково семе.

Още по-причудлив и традиционен е пазарът, който се провежда в Levoča в североизточния регион на Спиш в Словакия. Огледайте се за боядисани дървени играчки и vánočka - коледен хляб с подправки. Градът е известен с красиво запазената си средновековна архитектура и с църквата "Св. Джеймс", която разполага с великолепен дървен олтар на знаменития майстор Павел от 16 век. Достигайки близо 19 метра, това е най-високият готически олтар в света. Градът е само на хвърляне на снежна топка от Спишски град, най-големия замък в централна Европа и обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Извисяващите се върхове, обвити в дълбок декемврийски сняг, създават впечатляващ зимен спектакъл.

5. Букурещ и СибиуРумъния

6-те най-добри коледни базари в Източна Европа
Снимка: pixabay

Коледните тържества в Румъния започват след Деня на Свети Андрей (30 ноември), когато румънците прогонват призраци и мародерства на вампири със скилидки чесън. На празничния пазар в Букурещ се открояват спускане с шейни и занаяти, включително маски, традиционни румънски костюми и музикални инструменти. Както и chec cu nucă - панетон, намазан с ром и обсипан със захаросани орехи.

Сливова ракия и джинджифил също се отличават на видно място, но гордото място е запазено за прасето. От уважение към дългогодишната традиция много румънски семейства все още колят прасе на Игнажден (20 декември) всяка година. Може би ще се изкушите да опитате финалните ястия, които включват калтабос - колбаси, приготвени от сърце, черен дроб, бели дробове и уши, окачени на аспик.

Идиличният Сибиу, един от красивите средновековни градове на Трансилвания, също притежава пазар и си заслужава да се посети. Тук пъстърва, опушена и обвита в клоните на ела, е сред предложенията, но основната атракция е огромната ръчно резбована дървесна сцена, която се подслонява под клоните на коледното дърво на централния площад.

6. ЛвовУкрайна

6-те най-добри коледни базари в Източна Европа
Снимка: pixabay

От началото на декември улиците на Лвов се озвучават от звуците на коледа (украински коледни песни), докато певците на коледа носят своите гласове между гирляндите и дървените къщи на централния площад на града.

Гледайте шествия на деца в селски костюм, носещи ловни рога и дидух - снопове жито, които отдават почит на аграрното наследство на Украйна и символизират предците на семейството.

Насладете се на парче medivnyk (подправена торта с мед) или pumpushki (понички), обсипани със снежна буря от захарна пудра и изчакайте главното събитие: грандиозните куклени спектакли, с които градът е известен. Всяка година на 23 декември пред сградата на кметството се разиграват библейски истории, използвайки гигантски дървени марионетки, някои високи до два метра, осветени от фойерверки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин