7 любопитни фактa за Мачу Пикчу и империята на инките - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 любопитни фактa за Мачу Пикчу и империята на инките
Автор: Peika.bg

Мощната империя на инките е оставила своето колосално наследство в планините на Перу. Едно от нейните най-величествени творения е археологическият комплекс Мачу Пикчу.

Инките са последната напълно формирана, местна цивилизация преди пристигането на Колумб в Северна и Южна Америка. Комплексът е построен през 1450 г. и е изоставен век по-късно. Той ни дава невероятна представа за вярванията и мощта на инките. От 1983 г. Мачу Пикчу е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той не само е най-посещаваната забележителност в Перу, но и е обявен за едно от новите 7 чудеса на света.

Всяка година над 1,5 милиона туристи посещават Мачу Пикчу, правейки трудни пешеходни преходи или избирайки живописно пътуване с влак, за да видят бижуто на империята на инките.

Ако все още не сте убедени, че си заслужава да посетите това архитектурно и културно чудо, вижте тези невероятни факти за Мачу Пукчу:

1. Мачу Пикчу не е само една сграда

Комплексът включва над 150 сгради. Сред тях има както бани и жилища, така и светилища и храмове. Все пак голяма част от Мачу Пикчу е организирана около три основни структури, сред които Храмът на Слънцето. Много от вторичните сгради всъщност са реплики, които са били създадени, за да покажат на посетителите как е изглеждало мястото в автентичния си вид.

7 любопитни фактa за Мачу Пикчу и империята на инките
Снимка: Flickr.com

2. Намира се много по-високо, отколкото си мислите

Мачу Пикчу е разположен на 2430 м. над морското равнище и определено не е за хора със слаби сърца. Трябва да имате поне мака физическа подготовка, за да можете да се справите с изкачването, без да рухнете от умора. Препоръчително е да прекарате няколко дни в град Куско (в подножието на Мачу Пукчи), за да свикнете с надморска височина.

3. Уникално водоснабдяване и напояване

Инките са направили всичко по силите си, за да гарантират, че Мачу Пикчу ще оцелее, въпреки мястото, на което е построен. Това включва изграждането на над 600 тераси, за да се гарантира, че структурите няма да се срутят. Освен това комплексът е имал водоснабдяване и сложни напоителни системи за земеделските земи. Те са толкова добре конструирани, че могат да работят и днес.

7 любопитни фактa за Мачу Пикчу и империята на инките
Снимка: Flickr.com

4. Мистерията с гранитните камъни

Комплексът е изграден от невероятно тежки гранитни камъни. Тъй като по това време няма транспортни средства на колела, се предполага, че те са избутвани (или изтегляни) по склоновете на планината с човешка сила. Освен това всеки камък е изрязан до съвършенство със специална техника. Всичко е изградено така, че не се налага използването на никакъв хоросан или друга спойка между каменните блокове.

5. Значение на името

Езикът на инките кечуа се говори и до днес в някои части от перуанските планини. В превод от него името Мачу Пикчу означава „Стара планина” или "Стар връх".

6. Ваканционен дом на императора

Смята се, че част от Мачу Пикчу е царско имение, построено по заповед на деветия владетел на инките Пачакути Инка Юпанки, вероятно след военна победа. Жилището на императора се намира до Храма на Слънцето и включва частна градина, самостоятелна баня и единствената самостоятелна тоалетна в комплекса.

7 любопитни фактa за Мачу Пикчу и империята на инките
Снимка: Flickr.com

7. Испанците никога не откриват Мачу Пикчу

Когато испанските конквистадори слагат край на империята на инките, те унищожават повечето от техните градове. За щастие, те никога не откриват Мачу Пикчу. Всъщност в испанските документи има само едно споменаване на „Пикчу“, където се подразбира, че то принадлежи на императора на инките.

Всъщност не е ясно защо инките са изоставили Мачу Пикчу. Според една теория огнище на едра шарка е убило повечето от жителите му преди пристигането на испанците. Това позволява мястото да остане недокоснато до 1911 г., когато професор Хайръм Бингам III от Йейлския университет открива Мачу Пикчу, покрит с гъста растителност.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин