7 любопитни факта за Нидерландия (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 любопитни факта за Нидерландия (част 1)
Автор: Peika.bg
7 любопитни факта за Нидерландия (част 1)

Нидерландия е по-позната като страната на лалетата и мелниците. Тя е държава, в която постоянно има технологични нововъведения.

Затова в следващите редове подбрахме за вас някои причудливи хрумки, въведени в действие в Нидерландия. Ето ги и тях:

1. Личен скенер в супермаркетите

Когато пазарувате в нидерландските супермаркети, можете да използвате личен скенер, за да спестите време на касата. Малкото устройство се намира на входа на търговския обект, може да се постави в специално място в количката. Веднага щом вземете стоката от рафта, слагате скенера до баркода. Когато приключите с покупките, плащате за тях, като прикачите банковата си карта към скенера. Също така можете да изтеглите специално приложение на телефона си и сканирате продуктите с камерата си.

2. Шкаф за комунални услуги

В много нидерландски домове има шкафове с комуникационни системи като аспиратори, тръби, измервателни уреди, инструменти или модем.

3. Вендинг машини за сирене и яйца

Колкото и странно да ви се струва такива машини не са рядкост. Те биват инсталирани от местните фермери с цел търговия без посредници. 

4. Непрекъснат тротоар

Интересен факт е, че тротоарите в Нидерландия продължават през кръстовището. Така чрез този вид дизайн шофьорите биват принудени да шофират бавно.

5. Големите прозорци и куките

Над големите прозорци в Амстердам има куки. Те са необходими, за да бъде възможно повдигането и спускането на големи мебели във и извън апартаментите. Този труден метод е изобретен, защото стълбите в къщите обикновено са много тесни. Това е средновековна техника, която работи безотказно и до днес както в стари, така и в нови сгради. В наши дни обаче повечето хора предпочитат мебелите им да се повдигат от специално нает автомобил с асансьор.

6. Кофите за отпадъци за велосипедисти

Широката употреба на велосипедите в Нидерландия генерира интересни идеи, които допринасят за удобството на гражданите. Пример за това са специалните контейнери за отпадъци, в които можете да изхвърляте боклук, без да забавяте темпото.

7. Малките коли

Първоначално такива автомобили са измислени за хора с увреждания, но нидерландците бързо оценяват удобството на този транспорт по тесните улички на Амстердам. Също така те не изискват обичайна шофьорска книжка и могат да се карат по велоалеи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин