Руската църква в София - 7 любопитни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Руската църква в София - 7 любопитни факта
Автор: Николина Рускова

Една от най-забележителните постройки в София е Руската църква, известна с чудодейната сила да сбъдва желания. Намира се в центъра на столицата, където се пресичат улица "Георги Раковски" и булевард "Цар Освободител". Вижте още няколко интересни факта за нея.

1. Руската църква "Свети Николай Чудотворец" е построена в периода 1907 - 1914 г. върху парцел на Руското посолство. Тя е изградена по проект на Михаил Преображенски, който също е автор на православните храмове в Талин и Флоренция.

2. Първоначално храмът е замислен като параклис на руската дипломатическа мисия в България. Не след дълго в него започват да служат свещеници от Руската задгранична църква и той се превръща в център на множеството руски имигранти у нас. През 1953 г. той става храм на подворието (представителството) на Московската патриаршия и се управлява от нея и до днес.

3. Храмът има пет малки позлатени купола, а централният е висок 19 метра. Камбаните са дарение от руския император Николай Втори.

4. В Криптата под олтара се намира гробът на архиепископ Серафим Соболев. Той стопанисва храма от 1921 г. до смъртта си през 1950 г. и управлява руските православни енории в България. Той се счита за чудотворец, поради което хиляди хора оставят молитвени писма на гроба му с вярата, че ще получат помощ и изцеление от него.

5. Стенописите са изрисувани от руски художници, а четирите икони върху иконостаса са копия на иконите в киевската катедрала "Свети Владимир".

6. В архитектурно отношение храмът е по образец на московските църкви от 17-и век. Той е паметник на архитектурата и е под защитата на ЮНЕСКО.

7. Храмът има два входа, всеки от които е разположен под покрив с двоен наклон. Южният се намира откъм булеварда и е украсен с образа на Свети Николай, а северният откъм градинката - с образа на Александър Невски.

Прочетете и 10 любопитни факта за София, които вероятно не знаете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин