Епископската базилика в Сандански - църкви - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Епископската базилика в Сандански
Автор: Мария Ангелова

Има много древни места, които можете да посетите, но малко от тях ще ви предложат такова изживяване като епископската базилика в Сандански. Тук можете да преминете по стъпките на ранните християни и да се разходите върху каменен под на 1500 години. Само на малко повече от 100 км оттук, в град Филипи, през I век апостол Павел основава първата християнска община в Европа. Много скоро християнството достига и земите на древния град Партикополис (днешния Сандански).

В двора на епископската базилика има възстановен древен кладенец (Всички надникват вътре, няма нищо интересно. Както се досещате, знаем, защото и ние надникнахме!). Водата му се е използвала за ритуали в храма. След пресъхването на кладенеца вярващите са си направили и чешма, от която можете да видите останки.

По времето, когато сградата на базиликата в Сандански се е използвала, християнството тепърва е започвало да се утвърждава в Римската империя (4-6-и век) и е било много различно от това, което познаваме днес. Самата сграда е била на два етажа (кога за последно сте били в двуетажна църква?), като вторият е бил само за жени.

Другото различно нещо е било, че хората са приемали християнството като възрастни – т.е. не са били кръщавани несъзнателно, като бебета. Затова и в Епископската базилика ще видите голямо помещение за кръщение – баптистерий. Като се замисли човек, може би е по-добре и днес всеки да може сам да избира религията си, когато е достатъчно зрял, за да направи избор.

Тази църква не е имала особено голям късмет, нито пък дълъг живот – само около 200 години. След това пристигат варварски племена и опожаряват всичко по пътя си. Така чак до 19-и век днешен Сандански тъне в забрава, когато върху някогашният богат римски град е създадено селцето Свет Врач.

Ако въображението ви не е особено услужливо и ви е трудно да си представите 16-метровата сграда със сводове и прозорци, два етажа и цветни стенописи, можете да видите нейна възстановка в музея в Сандански .

Освен това се очаква до месец май 2014 г. базиликата много повече да прилича на това, което е била – ще бъдат реставрирани мозайки и стени, ще се появи и покрив. Епископската базилика се намира в самия център на Сандански и може да се посещава свободно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Anna Geo-Georgieva, 11.11.2013 | 23:31
Бях там на 18 и 21 октомври т.г.Част от разкопките - изключително ценни - са в трагично състояние, рушат се и глупаци драскат по тях черепи. Дано отпуснат дългоочакваната субсидия на Музея и тази наистина уникална църква бързо да се консервира подходящо - аз не съм привъжненик на извършващи днес у нас на много места / крепостта в Перник/ достроявания с цел привличане на туристи. Не трябва да се прекрачва една определена мярка. Анна Георгиева
Абонирайте се за нашия бюлетин