Къщата на Ванга в Петрич - спомен за пророчицата - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къщата на Ванга в Петрич - спомен за пророчицата

Баба Ванга прекарва голяма част от живота си в тази къща в Петрич – от 1947 г., когато е построена сградата, до последните си дни. През последните 15 години от живота си тя прекарва дните си на Рупите, където е „работното й място“ и приема посетители. Всяка вечер обаче Ванга се връща в дома си в Петрич.

Днес всичко в тази къща е запазено в оригиналния си вид. Нищо не е променяно или размествано. И когато влизате вътре, почти имате усещането, че нахълтвате в чужд дом, макар къщата отдавна да е превърната в музей и отворена за посещения.

На първия етаж ще видите стаята за молитви на пророчицата – неин личен параклис, в който тя всяка сутрин и всяка вечер се е молила. Интересно е, че въпреки че не е призната от Българската православна църква, Ванга винаги е твърдяла, че е набожна и че силите й са дар от Господ.

Сред многото икони в молитвената стая има и една по-особена, на Света Богородица, за която се твърди, че е чудотворна и изпълнява желания. Уредникът на музея ще ви я покаже и ще ви разкаже за хора, които са си пожелавали нещо на иконата и след това са се връщали, за да благодарят за сбъднатото си желание.

Долу е и кухнята, в която до 80-те години Ванга е приемала посетители – преди построяването на къщичката за посетители на Рупите. Хората са се редили на опашка пред оградата, а на входа е имало полицай, който е следял за реда.

На втория етаж интересни са Белият салон, спалнята и верандата. В Белия салон разказват, че пророчицата е приемала видни посетители, като всички мебели и украси са подбрани по неин вкус.

Вангелия Гущерова е родена през 1911 г. в град Струмица. Когато е на 12 години, Ванга е грабната от силен вятър по време на буря, завъртяна във въздуха и открита далеч от мястото, където е взета. Открита е затрупана с камъни и пръст в една нива. В резултат на инцидента губи зрението си. През 1941 г. се омъжва за Димитър Гущеров, а 6 години по-късно мъжът й завършва къщата в Петрич.

Полезна информация: Входната такса е 2 лв. (1 лв. за учащи и пенсионери, безплатно за деца до 7 години). Всеки понеделник – вход свободен. Работно време: всеки ден от 8 до 18 часа. Къщата се намира в центъра на града, адресът е ул. Ванга 10 - когото и да попитате, ще ви упъти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин