7 начина да четем по-бързо и по-качествено - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 начина да четем по-бързо и по-качествено
Автор: Елена Исаева

Книгите са безценни съкровища, от които можем да научим толкова много неща. Четенето на книги стимулира мозъка, въобразжението, обогатява общата ни култура и редица други полезни неща.

 

Всеки запален читател има безкраен списък от книги, който иска да прочете, но все излизат нови и нови книги и се оказва, че понякога оставяме старите на страна. Няма ли да е страхотно, ако някак си успеем хем да четем по-бързо, хем обаче това бързо четене да бъде и с разбиране, а не просто механичен прочит на даден текст или книга.

7 начина да четем по-бързо и по-качествено
Снимка: Елена Исаева

1.     Първото и много важно нещо, което всеки трябва да направи, когато взима нова книга за четене е да се запознае с нея. Какво означва това? Първо прочетете задната корица или т.нар. блърб, след това разгледайте книгата, вижте колко страници е и дори отваряйте на случайни такива и четете по няколко изречения. Сега ще си кажете защо да си губя времето с това? Повярвайте ми от личен опит знам, че това е наистина много полезно, защото започвайки новата книга вие вече сте наясно какво да очаквате от нея, четенето ви ще въври по-бързо, защото някак си това, което четете вече ви е познато или поне част от него.

2.     Следващата важна техника, която е добре да запомните е старайте се, когато четете да не се връщате назад. Какво имам предвид ли? Да речем, че четете някакво изречение и стигайки средата му осъзнавате, че не помните началото. В този случай почти всеки се връща и препрочита началото отново – това се нарича регресия в четенето. Избягвайте го, като за целта по-добре дочетете цялото изречение и ще видите как всъщност си спомняте за какво става дума в началото. Необятни за възможностите на мозъка ни, нали така?

7 начина да четем по-бързо и по-качествено
Снимка: Елена Исаева

3.     Друг важен момент е състоянието на очите. Добре би било те да са отпочинали и готови да поемат нови порции приказни истории. За това преди да седнете да четете някоя книга нека очите са в покой поне за 10 минути. Не се взирайте в електронни устройстваа, просто гледайте на вън през прозореца.

4.     Важно е да имате и подходяща  настройка за четене – дали това ще е тиха музика, любим филм за фон или пълна тишина, всеки решава според това как и при какви условия му е най-комфортно да чете.

5.     Тук намира място и т.нар. „гимнастика на мозъка“ – какво точно значи това ли? Ами хиляди мисловни упражнения, които ще ви помогнат за по-добра коцентрация докато четете и по-добро разбиране на самия текст, който четете. Едно полезно упражнение е това всеки ден да се стремите да научавате нещо нова – дали ще е любопитен факт от света, нова дума на чужд език или дори на нашия роден, няма значение. По този начин мозъкът се ангажира да запомни новата информация и така остава свеж по-дълго време, а да си признаем това е полезно и в дългосрочен план.

6.     Добро упражнение е и различните игри за фотографска памет. Запаметяване на различни картинки или фигурки и след това точното им възстанояване. Такива упражнения има в интернет и са много полезни за концентрацията и тренировката на мозъка.

7 начина да четем по-бързо и по-качествено
Снимка: Елена Исаева

7.     Едно от най-важните неща при четенето е удобната поза на тялото. Намерете тази, която максимално удовлетворява гръбнака и врата ви, защото понякога дадена книга става толкова интересна, че може да не се помръдне с часове, а това често се оказва болезнено и вредно.

И все пак има и книги, които човек иска да прочете бавно, да им се наслади за по-дълго. Дори в тези случаи техниките са полезни за по-качествено четене и за максимално запомняне на сюжета на книгата.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин