Най-известните филми и сериали по книги - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-известните филми и сериали по книги
Автор: Елена Исаева

Всеки четящ човек е на мнение, че винаги книгата е много по-хубава от нейната екранизация, дали на филм или сериал. И това няма как да е по друг начин, защото все пак книгата е много по-подробна от самия филм, с повече описания и дори с повече сцени, които понякога липсват в дадения филм или сериал.

Има обаче и такива филми и сериали, които можем да наречем доста сполучливи и сравнително доближаващи се до историята на книгата.

Най-известните филми и сериали по книги
Снимка: Елена Исаева

Ето няколко от тях, които ако още не сте гледали, сега е моментът, същото се отнася и за книгите, ако не сте ги чели, не се бавете:

1. Хари Потър – разбира се всеки е чувал за Хари Потър. Книгите са 7 на брой, а филмите са 8 – последната книга е разделена на две части. Може да се каже, че филмите доста се доближават от историята в книгите, с много малки разлики и определено може да се каже, че филмите за любимият ни магьосник са едни от добрите екранизации по книги. Магията и усещането, което носят книгите се е прехвърлило и на големия екран.

2. Властелинът на пръстените – трилогията определено е една от най-гледаните в киносвета, но и книгата може да се каже, че е една от най-четените. Определено има някои пропуски от книгата във филмите, но все пак всеки филм е по 3 часа, а книгата е над 1000 страници. Въпреки това, трите филма за Фродо и неговите приятели са направени изключително добре и определено са едни от най-сполучливите фентъзи филми правени по книга.

Най-известните филми и сериали по книги
Снимка: pixabay.com

3. Хобит – предисторията на Властелинът на пръстените е още една фентъзи класика, която заслужава да бъде прочетена. По тази книга също е направена трилогия, която е доста сполучлива, с интересни ефекти и доста доближаваща се до историята в книгата, макар и да липсват някои малки детайли.

4. Игра на тронове – изключително дискутиран сериал в последните години, който доста успешно е направен по книгите, въпреки, че липсват доста неща в сюжета на повечето серии. Единствено последният сезон е някак не толкова добър, може би, защото зад гърба му няма книга и сякаш не е естественото продължение на света на огън и лед. Въпреки това, сериалът определено си заслужава да се гледа, но преди това силно препоръчвам да прочетете петте книги – малко над 4000 страници, но определено си заслужават.

Най-известните филми и сериали по книги
Снимка: pixabay.com

5. Тетрадката – нека за малко се потопим в света на романтиката с филма Тетрадката, който е по едноименния роман на Никълъс Спаркс. Определено и книгата и филмът заслужават внимание, особено романтичните души, които обичат подобен тип любовни истории.

6. Великият Гетсби – това е една безспорна класика в литературния свят, който всеки читател на художествена класическа литература обича. В ролята на Гетсби е актьорът Леонардо Ди Каприо, който се справя доста добре с нея. Филмът има своята пищност, присъща за богаташа и ексцентрик Гетсби и в същото време е пълна с любов и разочарование, както пише и в своя роман Ф. С. Фицджералд. И все пак първо препоръчвам да прочетете книгата и след това да гледате самия филм.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин