Кратък пътеводител за магьосническия свят на Хари Потър - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кратък пътеводител за магьосническия свят на Хари Потър

Вижте няколко вълшебни места от магьосническия свят на Хари Потър и как да стигнете до тях!

Да, асоциацията с последния филм „Фантастични животни и къде да ги намерим“ от сагата за Хари Потър е реална. Ще ви разкажа за местата, откъдето започва историята на малкия магьосник, откъде Джоан Роулинг е черпила вдъхновение и къде да потърсите и вие малко вълшебство, където на пръв поглед всичко изглежда такова, каквото е. Така че мъгълите да прескочат следващите редове, а феновете да си записват.

През 2001 г. излиза първият филм за малкия магьосник, а героят му се „ражда“ в Единбург, Шотландия. Това всъщност е и родният град на Джоан Роулинг. Тя започва да пише първата книга в едно кафене на ул. „Мост Джордж 4-ти“ №21. Доста популярно място в града и най-вероятно ще стане още повече след реновирането му, тъй като в момента (декември 2018 г.) е затворено. 

Това далеч не трябва да ви разочарова, тъй като съвсем близо е ул. „Виктория“. Тя служи за вдъхновение на Роулинг за пазарната улица „Диагон –али“, откъде преди всяка учебна година в Хогуортс се закупува всичко необходимо за учениците. За да преживеете по-автентично разходката по нея, препоръчвам да я достигнете през Upper Bow – къса, малко скрита пресечка близо до замъка на Единбург. В края ѝ има тясно стълбище, което ще ви изведе на съвременната „Диагон-али“ и то без да местите камъни с магия. Разбира се, тук не очаквайте да си закупите летящи метли, котлета или животинки за пощенски цели. Въпреки това определено има не по-малко интригуващи магазинчета с ръчно изработени продукти и сувенири, арт ателиета и др.

 

„Междувременно Хагрид броеше тухлите в стената над кофата за смет.
-Три нагоре...две напряко...-мърмореше той.- Точно така. Дръпни се, Хари! Почука три пъти по стената с върха на чадъра си. Тухлата, която беше докоснал, потрепери...сгърчи си... в средата й се появи дупчица... взе да се разширява и разширява... и секунди по-късно те стояха пред свода на проход, достатъчно голям дори и Хагрид-сводест проход, водещ към калдъръмена уличка, която криволичеше и завиваше в далечината.
-Добре дошъл – каза Хагрид – на улица „Диагон-али!“

Из „Хари Потър и философският камък“

Определено най-много си заслужава да разгледате „Museum Context“ – истинско шопинг приключение, свързано с манията по Хари Потър.

Докато се разхождате из трите етажа, погледът ви ще се насити с всевъзможни предмети, които със сигурност сте виждали във филмите за Хари Потър.

Искало ли ви се е някога да имате хитроумна карта, мантия на някой от домовете в „Хогуортс“ (сигурен съм, най-вече на Грифиндор) или да играете магьоснически шах? Всичко това се продава тук, но трябва да се приготвите немалка сума. „Гринготс“ (магьосническата банка, описана в книгите на Роулинг) няма да ви помогне. Оправдано, всичко свързано с Хари Потър е превърнато в печеливш бизнес.

„На отсрещната стена в дъното нещо светеше. Те се приближиха бавно, взирайки се в полумрака. На зида между два прозореца бяха изписани букви, високи трийсетина сантиметра, които блестяха на светлината от запалените факли.
СТАЯТА НА ТАЙНИТЕ Е ОТВОРЕНА.
ПАЗЕТЕ СЕ, ВРАГОВЕ НА НАСЛЕДНИКА!“

Из „Хари Потър и стаята на тайните“

Магьосническият шах заслужава специално внимание, тъй като самите фигурки будят любопитство и за доста хора са удивителни. Дизайнът им всъщност е взаимстван от една от най-големите археологически находки във Великобритания изобщо. Става дума за шахматните фигурки от остров Левис, открити през 1831 г.

„...Рон започна да учи Хари на магьоснически шах. Той беше точно като мъгълски шах, само че фигурите бяха живи, поради което човек имаше чувството, че ръководи войска в битка.“

Из „Хари Потър и философският камък“

Страната е изключително горда с фигурите и се смятат за истински шедьовър на приложното изкуство. В момента могат да се видят на две места на Острова – в Националния музей на Шотландия в Единбург и разбира се в Британския музей в Лондон.

Ако продължите пътешествието си към Глазгоу – на около 70 км. западно от Единбург, може да потърсите още места, напомнящи на декори от магическите филми. Има и реални препратки към историята за Хари Потър. В Глазгоу се намира една от най-старите изцяло запазени катедрали в света. Казва се „Св. Мънго“, а който е следил внимателно сюжета знае, че така се казва болницата за магьоснически заболявания и травми, където попадат не един или двама от героите. В подземието на катедралата сводестите тавани наподобяват много на тези от коридорите на „Хогуортс“. Докато се разхождате, ще имате чувството, че тутакси ще се появи Хари или някой от неговите приятели иззад ъгъла. В непосредствена близост се намира и музеят за религиозен живот и изкуство, който носи името на патрона на катедралата.

Градът изненадва и с един от най-старите университети в Европа. Неговата архитектура и разположение без съмнение напомнят изключително много на „Хогуортс“. Мястото привлича фенове от цял свят, въпреки че истинският замък, където са снимани училищните сцени във филмите се намира на повече от 200 км от тук.

В Шотландия може да откриете още много вълнуващи снимачни локации, като например виадукта „Гленфинан“ – част от трасето на прочутия парен влак „Хогуортс експрес“, къщата на Хагрид и още и още...

Зeмите на север от Глазгоу, така наречената „Хайленд“ (Highland), са толкова живописни, че без съмнение заслужават да бъдат декор за подобна епична сага, каквато е историята на Хари Потър.  

***

Текстът и снимките са ни изпратени от Николай Шабарков за рубриката "Стани автор". Изпращайте ни и вие пътеписи, разкази, съвети от вашите приключения на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин