7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан
Автор: Александра Любова
7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан

От налагането на съветската архитектура и завладяващите средновековни ислямски градове до праисторически петроглифи и разкошна храна, сме подбрали някои от нещата, които трябва да направите в една от най-загадъчните части на света...

 

1. Попийте съветското великолепие в Ташкент

7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан

От развалините на земетресението през 1966 г. изникна модерен съветски град с девствени паркове, широки алеи и внушителни високи сгради: Ташкент, столицата на Узбекистан.

Хотел Узбекистан, приличащ на гигантски кошер, е прекрасен пример за бруталистката архитектура на града, но за да видите най-доброто от руското влияние на Ташкент, трябва да отидете под земята.

От мечтаните кръгови портрети на съветските космонавти в метростанция Космонавтлар, до изрисуваните в джамията куполи и колони на Алишер Навой, метрото на Ташкент е визуален празник на изкуството и дизайна от съветската епоха.

2. Изгубете се в пустинята Кизилкум

7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан

Kyzylkum разкрива фина красота: дълги сенки, които се събират в деретата на бледи хълмове; постоянно движещи се стада от кози и говеда, пасящи в млечен пейзаж и изолирани бели жилища, изгубени в огромно платно от пясък, градински чай и камилен. Кара те да се чувстваш малък, незначителен, почти незабележим. 

Насочете се към един от юртните лагери близо до езерото Айдар и се потопете в пустинята. В Kyzylkum Safari Yurt Camp (малко под 64 км от Нурота) можете да се насладите на разходка с камили, плуване край езерото и да слушате традиционна народна музика на лагерния огън под звездите.

Дълбоко в пустинята, далеч от светлините на града и замърсения въздух, Млечният път и съзвездията на Северното полукълбо са лесно забележими. Заспете в кръгла юрта, наподобяваща утроба, покрита с разкошни бродирани ленти и стени.

3. Ждрело върху древни петроглифи на Сармишсай

7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан

Сармишското дефиле - известно като Сармишсей или Сармишсой, прорязва южните склонове на планинската верига Каратау, на 30 км от Навои. Привидно пустият пейзаж е покрит със стари селища, гробни могили на древни номади и скално изкуство.

В Сармишсей има около 4000 петроглифи: волове от бронзовата епоха, рисунки от желязна епоха на елени, диви овни и номади с лъкове, стрели и конници от Средновековието, заедно с арабски надписи. 

Проломните скали, пронизани с тези „каменни книжки с картини“, си струват проучването. Ще видите и историята на района през хилядолетията. Sarmishsay Resort е идеалното място да започнете своето историческо приключение.

4. Намерете оазис, изпълнен с мир и спокойствие в планините Нуратау

7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан

Сентяб (понякога наричан Сентоб) в диапазона Нуратау има свои петроглифи, но именно спокойствието на това изолирано планинско село привлича пътешествениците тук.

В тази пищна речна долина орехът, шам-фъстъкът и овощните дървета растат навсякъде, а овцете се отглеждат, за да осигурят вкус в месните ястия. Отседнете в един от селските домове (като например къща за гости на Рахима) и се наслаждавайте на пир с местно отглеждани продукти.

Гледайте как се готви плодов хляб в тандира (глинена фурна), танцувайте с местни хора, слушайте таджикска музика или се отпуснете и пийте чай на тапчан, популярното, повдигнато узбекско легло. Чувствате ли се енергични? Излезте на открито и разгледайте местното скално изкуство, руините на хълмовете, скалистите проломи, водопадите, планинското езеро и мащабите на върховете.

5. Празник на плодовите вкусове на Узбекистан

7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан

За да дегустирате узбекската кухня, посетете Chorsu Bazaar в Ташкент с неговия висок куполообразен покрив или Централния пазар в град Навой.

Сергиите са струпани на гъсто едно до друго, с ядки и зърна, плодове, зеленчуци и листна зеленина; буркани с различен на вкус мед, гъсти кисели млека и сметана. На пазара за месо повърхностите са покрити с агнешко месо и бучки чиста мазнина - използвани за ароматизиране на много обичаното национално ястие с ориз, плов. 

Основните ястия в Узбекистан са пълни с месо, предимно яхнии и шашлик (шиш кебап). Предястията са по-леки и главно вегетариански: пресни плодове като пъпеши и нар, домати с лук, салати и сушени плодове като стафиди, кайсии и сливи.

За традиционна узбекска кухня и уютна обстановка опитайте Караван в централния Ташкент. Имайте предвид, че тостовете с водка са друго съветско наследство и нощта може да е дълга.

6. Докоснете се до миналото в района на Навои

7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан

Навои може би е най-младият град в Узбекистан, но околностите му са богати на история. Разгледайте средновековния мавзолей на Мир Саид Бахром в Кармана в покрайнините на града и комплекса Косим Шейх, външността и интериора му са обляни в цвят и шарки.

За да изпитате карвансерая Silk Road, тръгнете отвъд летището в Навой. Рабати Малик (и казанчето Малик Сардоба) осигури на търговците и техните камили сигурно убежище и храна.

Влизането през големия портал е трогателно изживяване и въпреки че са останали само основите на спалните помещения и конюшни, не е трудно да си представим този укрепен каравансерай, пълен със стотици камили и коне и подреден високо с подправки, чай, злато, метал и др. кожа и памук - и коприна разбира се. 

На 60 км северно от Навой, град Нурата също е бил важна спирка на Пътя на коприната. Александър Велики, също се смята, че е оставил следа тук - смята се, че е построил крепост високо над града. Под хълма комплексът Chashma - със своя свещен извор, баня, светилище и две джамии от 16 век - е място на тиха красота и поклонничество.

7. Разходете се по средновековните улици на Бухара

7 от най-добрите неща за правене в Узбекистан

За да изживеете Пътя на коприната във цялата му слава, се отправете към Бухара точно извън района на Навои. Основен кръстопът на историческия търговски път, тук се сближиха персийски, китайски, индийски и руски търговци.

Посетете Ковчега, останките на укрепен кралски град от пети век, след което се отправете към минарето Калон - някога най-високата структура в Централна Азия и водещ маяк за посещение на търговци.

Заобикаляйки кулата, комплексът По-и-Калян е спиращ дъха в мащаб и дизайн, от великолепните портали на медресето и джамията, покритите пътеки и разширения двор, до интензивните зелени тонове на куполите и геометричните плочки.  

Много от бутиковите хотели в града запазват моделите и цветовете на средновековната Бухара. Хотел Komil и Boutique Safiya обожават узбекската атмосфера - както и ресторант Minzifa. Насладете се на автентични регионални ястия на покривите с гледка към древните куполи на  Хамам Сарафон. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин