7 пионери в пътешествията, на които дължим много - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 пионери в пътешествията, на които дължим много
Автор: Виктория Трифонова
7 пионери в пътешествията, на които дължим много

В днешно време приемаме пътуването за даденост и почти никога не се замисляме, за основоположниците на пътешестването като спорт, изкуство и начин на живот.

Затова сега ще ви представим седем личности, допринесли за развитието на туризма, авантюризма и пътуването. Без тях животът ни не би бил същият!

Томас Кук

Томас Кук е човекът, благодарение на когото можем да обиколим почти всяка страна в света по най-организирания и достъпен начин. Какво точно означава това? Преди повече от 160 години англичанинът създава първата в света туристическа агенция, носеща и до днес неговото име.

Братя Райт

Братята Орвил и Уилбър Райт са хората, на които трябва да благодарим за изобретяването на самолета. През 1903 г. американските братята осъществяват първия полет в историята на човечеството с моторен летателен апарат, по-тежък от въздуха. През следващите години изобретяват и първите самолети. Това изобретение по един или друг начин е променило живота на всеки от нас.

Карл Бедекер

Карл Бедекер е човекът, на когото трябва да благодарим за така полезните туристически пътеводители. Германецът не е първият, които се е опитал да създаде книга-пътеводител, но е първият, който я разпространява успешно сред широката публика.

Марко Поло

Марко Поло е име, познато на всеки. Той е италиански търговец, пътешественик и откривател. Смятан е за един от най-големите изследователи на всички времена и първият, който е видял пътешествието като забавление и удоволствие.

Жак Кусто

Братя Райт може да са открили за нас небесата, но Жак Кусто ние е предоставил моретата. Признат е за пионер в океанските изследвания, учен, поет, пътешественик, фотограф и прочее. Освен всичко, той е изобретил също акваланга, който отваря вратите за всеки от нас към едно невероятно изживяване, каквото е гмуркането.

Братята Монголфие

Един от най-красивите и романтични начини за пътуване - това е полетът с балон с горещ въздух. Това е станало възможно на 4 юни 1783 г. благодарение на братята Монголфие.

Джордж Пулман

Джордж Мортимър Пулман е американски изобретател и основател на компанията "Пулман", която се е занимавала със строителството на железопътни вагони. През 1867 г. Пулман започва производството на спални вагони и изобретява първия вагон-ресторант. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин