Защо да посетим Аксаркия, Испания? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо да посетим Аксаркия, Испания?
Автор: Peika.bg
Защо да посетим Аксаркия, Испания?
Снимка: wikimedia

Само на един хвърлей във вътрешността на най-натоварения бряг на Европа е регионът на Андалусия, в който липсват множеството тълпи, а пред погледа се показват снежнобели къщички, грапави планини и средновековна история.

Тук, на съвсем кратко разстояние от най-туристическия участък, ви чака съвсем различен вид пътуване с бавни и запомнящите се изживявания. При цялата си красота, Аксаркия е беден селскостопански регион, където се отглеждат вносни култури като манго, авокадо, бадеми, маслини и сладко-винено грозде. Туризмът тук е малко и крехък. Има готварски училища, йога центрове, китни местенца на художници, завладяващи разходки и места за истински приключения.

И така, защо да посетим Аксаркия? 

Защо да посетим Аксаркия, Испания?
Снимка: wikimedia

Хълмовете са поръсени с pueblos blancos - верига от бели села, която се простира във вътрешната част на Андалусия. Най-високият е разположен на 700 м нагоре по главозамайващ път на запад - Комарес.

Защо да посетим Аксаркия, Испания?
Снимка: wikimedia

Тук самите имена на улици разказват истории. Кале дел Агуа води по римската пътека към водоносните хоризонти отдолу; Кале дел Пердон е мястото, където мавританските жители на селото са били насилствено кръстени след Реконкиста. На главния площад старата маслинова мелница вече е бутиков хотел: Molino de los Abuelos. От терасата му на скалата можете да направите разходки в селските райони, обсипани с пътеки.

Но всички вътрешни селища тук имат своите атракции: оживена Компета, обляна от слънчеви лъчи La Viñuela (между Ла Марома и езерото), изолираните планински селища Седела и Саларес. Няма значение къде избирате да отседнете, след като излезете на пътеките, ще останете сами. 

Времето - освен юли и август, има съвсем случайни и редки дни с мъгла - иначе е перфектно почти през цялата година. Пролетта, с вълшебния й бадемов цвят е особена наслада; дълги, светли дни, за да се насладите на изследване далеч от тълпите, готвещи се на бреговата ивица.

Отлични пешеходни пътеки

Защо да посетим Аксаркия, Испания?
Снимка: wikimedia

За самостоятелни екскурзии планините Нерджа и разходките по Аксаркая са удобни пътеводители. Ако искате да се справите с най-високата планина, Ла Марома, помислете да отидете с водач.

Мрежата на пещерите Нерха

Защо да посетим Аксаркия, Испания?
Снимка: wikimedia

Тази 5 км дълга мрежа от камери, тунели и спелеотими е отворена за обиколки. Стандартните посещения включват 45-минутно проучване; Предлагат се и нощни обиколки и специални обиколки за откриватели. Концертите се провеждат и вътре.

Тихи, хубави плажове

Има амбициозен план за създаване на крайбрежна пътека по цялата Коста дел Сол. Докато чакате, разгледайте китното селце Маро и тихите градчета на плажа отвъд оживената Нерха.

Фестивалите

Погледнете фаянсовия стенопис в Плаза де лос Вердиалес в Комаре и ще видите панделки, камбани, цветни шапки и тамбури, познати от много английски фети. Комаре е едно от местата, където традицията се възражда с ентусиазъм.

Сега в региона има многобройни трупи на танцьори и много села имат ежегоден фестивал Verdiales; връхната точка е Fiesta de los Verdiales, която се провежда на 28 декември точно извън Малага.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин