Марбея - слънце, красота, плажове, екзотичност - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Марбея - слънце, красота, плажове, екзотичност
Автор: Peika.bg
Марбея - слънце, красота, плажове, екзотичност
Снимка: wikimedia

Марбея - едно испанско градче, което само, когато чуем името му и си представяме слънце, красота, плажове, екзотичност, приятна атмосфера и емоции.

Марбея е морски курортен град в Андалусия, Испания. Намира се на брега на Средиземно море под връх Ла Конча. Марбея е главен морски комплекс на Коста дел Сол. Градът е известен с това, че е често посещаван от богати и известни личности, също така и с това, че е любима дестинация на заможни туристи от северна Европа, особено от Великобритания, Ирландия и Германия. В близост до града има множество голф игрища.

Тук лятото продължава и през октомври, а познатата ни зима така и не пристига. Марбея наистина е едно красиво попадение - море, палми, красиви сгради, паркове, градини.

Той е уютен и модерен град, предлагащ почивка от най-висок клас: шикозни клубове, ресторанти и голф игрища, красиви плажове и др множество магазини. В допълнение, историческият център има типичен андалуски чар: бели къщи, балкони с цветя, калдъръмени улички.

Марбея - слънце, красота, плажове, екзотичност
Снимка: pixabay

Забележителности:

Крайбрежната ивица

Марбея - слънце, красота, плажове, екзотичност
Снимка: pixabay

Крайбрежната алея на Марбея е едно от най-добрите места за разходка. Когато тръгнете по нея ще ви се стори, че тя няма край. И докато вълните се разбиват от единия край, от другия край пейзажът постоянно се сменя - парк, приличащ на джунгла, луксозни къщи, комплекси и вили, ресторанти, магазини, хотели. Само огромните палми са винаги там и хвърлят по някоя сянка за отмора.

Златната миля на Марбея

Това, което е известно като Златната миля на Марбея, всъщност е участък от четири мили (6,4 км), който започва от западния край на град Марбела и се простира до Пуерто Банус. Районът е дом на някои от най-луксозните вили и имения в Марбея с гледка към планина и море, Двореца на крал Фахд, както и някои забележителни хотели. Златната миля е разделена на две части от магистрала, която минава през нея. Покрай магистралата са разположени бизнес центрове, петзвездни хотели, голф игрище и други услуги. Плажната ивица на магистралата е напълно развита, докато планинската страна все още е в процес на развитие.

*Златната миля не трябва да се бърка с Новата златна миля, която е маркетингово име, дадено на района между Сан Педро де Алкантара и Естепона.

Стария град (Casco Antiguo)

Марбея - слънце, красота, плажове, екзотичност
Снимка: pixabay

Старият град на Марбея включва древните градски стени и двете исторически предградия на града. Барио Алто, който се простира на север и Барио Нуево - разположен на изток. Древният град запазва почти същото оформление като през 16-ти век. Плаза де лос Наранхос е пример за кастилски ренесансов дизайн. 

Без колебание може да се каже, че старият град е най-интересната и приятна част на Марбея. Да се разхождаш и изгубиш из безбройните малки, тесни улички е приятно и красиво преживяване. Балкони с цветя, чистота, магазинчета, кафенета, пак цветя, останки от стени на стари крепости и още малко цветя - нещо подобно представлява разходката из стария град.

Пристанището Пуерто Банус (Puerto Banus)

Марбея - слънце, красота, плажове, екзотичност
Снимка: wikimedia

Няма как да сте в Марбея и да не посетите яхтеното пристанище. Но освен яхтите, луксозните магазини и ресторантите, какво друго да правите тук? Този отговор ще намерите през нощта - тук е концентриран нощният живот на Марбея и определено ще ви впечатли.

Четирите пристанища на Марбея са предимно развлекателни, въпреки че и на Пуерто Банус, и на Пуерто де ла Баджадила е разрешено да акостират круизни кораби. Пристанището на Баджадила също е дом на гилдията на рибарите в Марбея и се използва за превоз на стоки.

Музеи:

- Съвременен музей на испанската гравировка: създаден през 1992 г., съдържа колекция на художници от 20 век като Пикасо, Миро, Дали, Тапи, Чилида и групата Ел Пасо (Рафаел Каногар, Маноло Миларес, Антонио Саура, Пабло Серано, и др. ), както и изложбена зала, посветена на преподаването на техники за гравиране.

- Музей Cortijo de Miraflores: освен музея, разполага с изложбена зала и мелница за зехтин. 

- Музей на Бонсай: открит през 1992 г., има колекция от постоянни експонати и други за продажба, с акцент върху богатата си колекция от маслинови дървета и примери за видове като гинко, оксиседро, пентафила пино и зелкоба, също борове, дъбове и други видове.

- Музеят Рали, посветен предимно на изкуството в Латинска Америка, има скулптури на Дали и Аристид Майлол и картини на Дали, Миро, Шагал, Хенри Мур, наред с други.

- Музей на механичните изкуства: културен център, разположен в Бариада дел Инженио от 19 век, той съдържа скулптури, направени от авточасти втора употреба от Антонио Алонсо.

Полезно: От Марбея лесно се достига с автобус до места като Малага и Алхесирас. До града също достига и магистрала А7, а най-близкото летище е в Малага.

Освен типичните андалуски културни събития, в Марбея се провеждат различни годишни фестивали, главно между юни и октомври. Фестивалите, посветени на музиката, включват Международния оперен фестивал в Марбея, който се провежда през август от 2001 г., Фестивалът на Реге Марбела през юли и Международния филмов фестивал в Марбела през юни на различни места из града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин