7 странни места под земната повърхност - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 странни места под земната повърхност
Автор: Вероника Иванова
7 странни места под земната повърхност

По света съществуват всевъзможни архитектурни чудеса, но има и такива, които се намират под земната повърхност.

Някои от тях са чудновати, дори страшни, и все пак  неизбежно будят любопитството ни. Ето част от тях:

Лабиринтът под Хълма с Двореца в Будапеща, Унгария

Разположен на брега на Дунава, в унгарската столица, този лабиринт от тунели и пещери е с дължина около 10 км. Смята се, че е изкопан преди векове, за да бъде използван за военни цели, а през Втората световна война е служил като бомбоубежище от вражески въздушни атаки. По-късно част от помещенията са превърнати в изби за вино, а най-интересното, достигнало до наши дни са множеството пещерни зали и автентични пещерни рисунки.

Гробището “Уест Норууд” в Лондон, Великобритания

Тук се съхранява богата колекция от исторически паметници. Самото подземно гробище е създадено през 1837 година, като в него се съхраняват останките на множество благородници. Железни врати свързват централният коридор с по-малките помещения, а за да се излезе на повърхността се ползва стълба.

Катакомбите на Париж, Франция

Въпреки красотата си, Париж има и друга – не дотам приятна страна. Под улиците на града се простира цяла мрежа от тунели, кариери и проходи, известна като Катакомбите на Париж. Първоначално мястото е служело като каменоломна за добив на различни строителни материали. По-късно, в края на 18 век, част от помещенията са превърнати в костници, тъй като гробищата по онова време, освен че са били недостатъчни, са разпространявали и зарази. Днес тук се съхраняват костите на около 6 млн. души. Освен това тук е открит таен германски бункер от Втората световна война и подземно кино.

7 странни места под земната повърхност

Избата в Милести Мици, Молдова

Тук се съхраняват над 2 млн. бутилки с висококачествено вино, като избата е включена в Книгата за рекордите на Гинес като най-големия винарски комплекс в света. Подземните тунели, в които се помещава избата са дълги около 250 км., но използваеми са само 150 км. Виното тук е произвеждано в периода 1968-1991 година и се съхранява в дъбови бъчви, както и в специални емайлирани бидони. Мястото може да бъде разгледано както пеша с екскурзовод, така и с автомобил, а при желание може да се сдобиете и с бутилка вино.

7 странни места под земната повърхност

Пещерите на Озарк, Мисури (САЩ)

Озарк е район, съчетаващ платовиден и планински релеф с буйна растителност. По интересното, обаче, е това което се намира под повърхността му  – система от пещери, за които се смята, че са били мини. Счита се, че именно тук е открит химичният елемент радий. На мястото са разкрити около 4 500 пещери, като по-голямата част от тях не са изследвани. Само осем от пещерите са отворени за посещения, но скалните образувания и вкаменелости, които може да видите тук са достатъчни, за да си тръгнете удовлетворени.

Подземният град Кубър Педи, Австралия

В този град живеят около 3000 души, които са превърнали старите мини за добив на полускъпоценни камъни в  луксозни жилища. Въпреки че цените на обикновените жилища не са по високи от тези на подземните, вторите определено са по-предпочитани, поради високите температури през лятото от +55°C. В подземният град температурите остават постоянни през цялата година, като тук има всички необходими удобства – дори църква.

7 странни места под земната повърхност

Тунелите под увеселителният парк на Дисни, Орландо, Флорида (САЩ)

Малцина знаят, че под този известен увеселителен парк има цяла мрежа от тунели, осигуряваща бързото и безшумно придвижване на персонала между отделните офиси, складове, сервизни помещения и наземната част на парка. Тези тунели са достатъчно просторни, за да може човек да се движи както пеша, така и с автомобил.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Нора Николва, 27.07.2019 | 18:05
a пиpaмидата елана нет
Абонирайте се за нашия бюлетин