7-те най-добри места за шнорхелинг в света - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7-те най-добри места за шнорхелинг в света
Автор: Peika.bg
7-те най-добри места за шнорхелинг в света
Снимка: Unsplash

Не е нужно да сте опитен гмуркач, за да се изправите лице в лице с някои от най-очарователните морски същества. Всъщност на някои места можете просто да потопите главата си с маска и шнорхел и да се насладите на невероятни срещи с морски обитатели.

От плуване с манти в Австралия до "шпиониране" на китови акули в Мозамбик, това са седем от най-добрите места в света за шнорхелинг:

Фернандо де Нороня, Бразилия

Вулканичен архипелаг край североизточното крайбрежие на Бразилия, Фернандо де Нороня е защитена еко-страна на чудесата, предпочитана от морски биолози, със скалисто крайбрежие и разнообразни екосистеми.

Известен е със своите незастроени плажове и несравнимо гмуркане с шнорхел. С видимост, достигаща до 40 метра в топлите, изумрудени води, можете да забележите морски костенурки, скатове, лимонови и рифови акули. Плажът също така има най-високата концентрация на делфини в света.

В Baía do Sancho, смятан от мнозина за най-красивия плаж в Бразилия, пясъчното морско дъно позволява на лодките да спират, без да повредят коралите. Други добри точки за гмуркане с шнорхел са Baía dos Porcos, Sueste, Morro de Fora и Porto, с достъпните останки от кораби, гъмжащи от морски живот.

Остров Лейди Елиът, Големият бариерен риф, Австралия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Daniel Tonkin (@aquadan89)

Най-южният коралов залив на Големия бариерен риф, остров Лейди Елиът предлага едни от най-добрите места за шнорхелинг в Австралия и е най-известен със своите манти и морски костенурки. 

Плитката лагуна, ограждаща източната страна на острова, е най-подходяща за семейства и начинаещи, докато кораловите градини от западната страна имат по-дълбоки води, идеални за по-опитния гмуркач с шнорхел.

Намирайки се в една от „зелените зони“ на Големия бариерен риф, „забранена“ зона, където разрушителното поведение е забранено, остров Лейди Елиът се радва на най-високо ниво на опазване на околната среда. Това е една от причините гърбатите китове, които мигрират през тези води между юни и октомври, да продължават да се връщат.

Залив Ханаума, Оаху, Хавай

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sachiko Tamano (@sachik0_1007)

Сгушен в кратер на древен вулкан, ограден от палми и дом на 7000-годишен коралов риф, заливът Ханаума е едно от най-живописните и популярни места за гмуркане с шнорхел в Хавай.

Стотици неоново оцветени риби, корали, змиорки и морски костенурки ви очакват недалеч от красивия плаж с бял пясък. Отвъд рифа можете също да изследвате пещери, гъмжащи от още повече морски живот.

Заливът е част от природен резерват. Затворен е в понеделник и вторник, за да се сведе до минимум въздействието върху екосистемата, и се допускат максимум 3000 посетители на ден. Има такса за влизане и посетителите трябва да резервират предварително. 

Раджа Ампат, Индонезия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Andreas Mueller (@andreas.r.mueller)

Югоизточна Азия изобилства от зрелищни места за гмуркане и шнорхелинг, а индонезийският Раджа Ампат безспорно оглавява списъка със своите фини бели пясъчни плажове, скрити лагуни и впечатляващо разнообразие от морски живот и системи от коралови рифове.

Количеството и разнообразието на морския живот тук всъщност са толкова изумителни, че учените са описали Раджа Ампат като биологична гореща точка. Те вярват, че неговите рифови системи възстановяват запасите в Южния Тихи океан и Индийския океан.

Плаж Тофу, Мозамбик

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dr Jess Williams (@jessisatthebeach)

Мозамбик предлага изобилие от превъзходни места за шнорхелинг по девственото си крайбрежие на Индийския океан. Тук топлите тюркоазени води, които заобикалят плажове с дюни, изобилстват от пасажи цветни риби и добре запазени корали.

Водите край плаж Тофу са особено богати на морско биоразнообразие и са най-известни с голямата си популация на китови акули. Това е едно от малкото места на планетата, където нежните китови акули могат да бъдат намерени през цялата година.

Остров Роатан, Хондурас

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Francisco Almeida (@divemorestressless)

Роатан е най-големият и най-развит от островите в залива на Хондурас и едно от най-добрите места за гмуркане с шнорхел на Карибите. Обграден от невероятно разнообразен коралов риф, богат на тропически риби, островът е рай за гмуркане и шнорхелинг.

Залив Абу Дабаб, Египет

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Helene (@hygska)

Марса Алам в Южен Египет е едно от малкото места в света, където можете да забележите неуловимия дюгон, рядък, по-малко известен братовчед на ламантина, който отдавна вдъхновява митовете и легендите за русалките в различните култури.

В Абу Дабаб плитките води, защитните рифове и изобилието от морска трева привличат и поддържат малка популация от дюгони – наричани „морски крави“ заради навиците им да се хранят с трева.

Други обитатели на залива, които могат да бъдат намерени около добре запазените коралови рифове, включват гигантски морски костенурки, риби папагали и морски кончета, докато пясъчното морско дъно също е дом на скатове. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин