Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима
Автор: Александра Любова
Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима

Проследете ледници и фиорди през деня, гледайте в захлас пируетите от светлини на Аврора, след като падне мрак, и презаредете за една нощ в леден хотел. 

Разкриваме ви най-добрите преживявания, за да се насладите максимално на прекрасния зимен сезон на това вълшебно място.

1. Яздете с шейни с елени и се запознайте с общността на саамите

Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима

Корените на Саамската общност са в Северна Европа и обитават района на Сапми - площ от земя, която се простира през северните части на Норвегия, Швеция, Финландия и полуостров Кола на Русия. Около 3000 души и 60 000 елени обитават град Карасьок в Северна Норвегия, което го прави столица на саамските общности в страната.

Пътуващите могат да посетят Културния парк Сапми, за да усетят и да се потопят в саамическия начин на живот. Посетителите са добре дошли да хранят северни елени, преди да се съберат на открития огън с традиционна джойк музика и интересна кухня. Ако имате достатъчно късмет, може дори да се насладите на возене с шейни впрегнати с елени през бели покрити борови гори.

2. Пътуване по Атлантическия път

Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима

С павиран маршрут, от който се откриват спиращи дъха гледки към океана, изпъстрени с причудливи острови, имате всички причини да пътувате по западния бряг на Норвегия. Atlanterhausveien - известен иначе като Атлантическия път - е 8,3 км дълъг участък между Бъд и Кристиансунд, разположен на запад от планинската зона Тролхаймен в централна Норвегия.

Той е безплатен от първото си отваряне през 1989 г., което го прави емблематичен за придвижване по най-отдалечения край на страната. Независимо дали забелязвате кит през пътническия прозорец или се възхищавате на естествената красота по маршрута, това е пътуване, на което да седнете, да се отпуснете и да се насладите на возенето.

Забележка за шофьорите: Трябва да се внимава особено при шофиране в зимни условия.

3. Намерете северното сияние

Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима

Aurora borealis е зрелищен феномен, на който всеки истински изследовател се стреми да бъде свидетел, а пътуването до Норвегия предлага перфектната възможност за това.

Най-големият остров в Норвегия - Hinnøya - предоставя много възможности за ски, риболов и какво ли не на север от Арктическия кръг през деня. Излезте навън, когато стане тъмно, за да бъдете омагьосани от опушените ивици от ярко зелено и магента, докато светлините танцуват отгоре.

Само на 100 км директно на север се намира остров Andøya, който е известен с богатата си природа и история. Красотата му се увеличава през нощта, когато северните светлини могат да бъдат забелязани да танцуват на океанския хоризонт.

4. Пробвайте бира в най-северната пивоварна в света

Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима

Ако има начин да разпуснете с бира, то това ще се случи с прясно налята халба в пивоварна Mack. Разположена в Тромсе, бар Ølhallen на Мак е най-старата кръчма в града, а също така е призната за една от най-големите и най-северни пивоварни в Арктическия кръг. Продуктите му са сервирани по цялото земно кълбо.

Независимо дали дърпате табуретка в бара, давате съвети за екскурзоводско пътуване или идвате за дегустация на бира, Мак обещава оживено посещение, което да запомните.

5. Нощувка в леден хотел

Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима

Търсите алтернативно място за отсядане? Отправете се на север, за една незабравима нощ в един от ледените хотели на Норвегия. Snowhotel Kirkenes за първи път посрещна гости през 2006 г., които се осмелиха да останат в ледения комплекс. Той разполага с 20 стаи - като мечта с издълбани карикатури от любимите на семейството филми на Дисни. Докато тези, които са достатъчно смели, могат да изпробват стаята с „върховно предизвикателство“ при постоянна температура от -4 ° - не можем да ви гарантираме добър сън!

Тъй като зимата е отлично време на годината, за да видите великолепните северни светлини, желаещите да отседнат през нощта трябва да резервират предварително, за да си гарантират място в този завладяващ хотел.

6. Круиз по фиордите и проследяване на ледници

Вълшебни неща, които да правите в Норвегия тази зима

Пейзажите на Норвегия са площадка за изследователи, направена по-живописна от фона на заснежени планински върхове, които се разкриват в хоризонта, и наситени сини фиорди, отразяващи зимното небе.

Фиордите, които съществуват днес, са резултат от постепенна ледникова ерозия след ледниковата епоха, която е била преди два милиона и половина години. Днес дългите и тесни входове са пълни с води, за които се смята, че са толкова дълбоки, колкото извисяващите се скали, които пазят съдържащите се фиорди.

За град Берген се казва, че е „вратата към фиордите“ и има множество пътища, които са в рамките на разумно пешеходно разстояние до върха на фиордите. Но бъдете предупредени, въпреки че има табели и знаци, които улесняват проследяването, не е препоръчително да правите преходи в тежките зимни метеорологични условия. Вместо това, изберете круиз с лодка по ледените води, което ви позволява да се разхождате в околностите спокойно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин