Достъпни европейски зимни почивки - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Достъпни европейски зимни почивки
Автор: Александра Любова
Достъпни европейски зимни почивки

Компактни, уютни, но със сигурност изпълнени с много неща, които може да правите, за да не скучаете. С исторически места и сезонни лакомства тези малки европейски градове са идеални за кратка почивка през празничния период.

Ето някои от нашите предложения за зимна почивка в малки европейски китни градчета:

1. Лука, Италия

Достъпни европейски зимни почивки

Няма как да посетите този град и да не усетите уютната атмосфера. Прегърнат от плътни, широки пет метра стени, Лука е лабиринт от тесни калдъръмени улици, ресторанти със свещи и малки китни кафенета. Там е живял Пучини и е писал опери и този въздух с шикозна изтънченост все още прониква в града.

Насочете се към Piazza dell'Anfiteatro, където сградите са осветени с празнични светлини. Изкачете се на Torre Guinigi, над седем дъбови дървета, за зашеметяваща гледка към града. Или просто се потопете в сърдечен тоскански празник в един от високо оценените ресторанти в града.

За по-активните ски пистите на Abetone са на съвсем кратко разстояние. Това е един от най-важните курорти на Апенините, той обхваща Долината на Люсе, Долината на Сколтената, Долината Сестаион и Долината на Лима.

2. Тронхейм, Норвегия

Достъпни европейски зимни почивки

Основан през 977 г. и някога столица на Норвегия, Тронхейм е компактен, красив град, който може да се похвали със зашеметяваща природна обстановка и множество културни, кулинарни и дейности на открито.

Разположен на брега на Норвежко море във фиорд около устието на река Ниделва, която криволичи през центъра на града, Тронхейм е дом на огромна и зашеметяваща готическа катедрала (катедралата Нидарос), стария квартал на Баккладет и оживени, цветни пристанища. Културният център Stiklestad празнува викинската история на Норвегия и отбелязва мястото на една от най-кървавите битки на страната.

Селото Røros, включено в списъка на ЮНЕСКО, причудливо струпване на дървени сгради и уютни кафенета, е на кратко разстояние, както и изумителните национални паркове на Тренделаг. Ако имате късмет, северните светлини също могат да предложат забележително шоу.

3. Фрайбург, Германия

Достъпни европейски зимни почивки

Жив университетски град, който се гордее с прилагането на зелени технологии, Фрайбург е възхитителен средновековен метрополис в полите на Черната гора. Нейният Алтщад (стар град) е очарователна смесица от заградени къщи, калдъръмени площади и стари кафенета. А годишният коледен пазар на Rathausplatz се счита за един от най-красивите в цяла Германия.

През зимата близката Черна гора се превръща в чудесна страна на бялото, с огромните, древни дървета, обхванати от сняг и студ, предлагащи забавни разходки или зрелищно живописно пътуване с кола или обществен транспорт. Всеки февруари градът празнува Фаснет, вековна традиция на маскирани и костюмирани изпълнения по улиците.

4. Валенсия, Испания

Достъпни европейски зимни почивки

Симбиоза от старо и ново, Валенсия предлага интригуваща смесица от древна култура и модерна архитектура. А със средните дневни максимуми от 15 ° C, това означава, че ще се насладите на града при сравнително комфортна температура, но без летните тълпи.

Има много неща за правене и през празничния период. Катедралата, за която се твърди, че е дом на Светия Граал, е великолепно място за изживяване на традиционна среднощна литургия на Бъдни вечер. А новогодишните фойерверки, съсредоточени около футуристичния град на изкуствата и науката, са може би най-зрелищните в Европа.

Не забравяйте храната. Дори през зимните месеци историческият Централен пазар гъмжи от вкусни лакомства. Световната известна паеля в града е сензационна по всяко време на годината. 

5. Сигишоара, Румъния

Достъпни европейски зимни почивки

Основан от немски занаятчии и търговци, Sighişoara е малък, укрепен средновековен град в сърцето на Трансилвания, който е издържал на опустошенията на времето и историята.

Цитаделата от 12-ти век е сърцето на града, който е разбъркана колекция от заградени къщи и дом на църква, манастир, часовникова кула и музей на оръжието. Там беше роден и Влад Импалър, известен още като Дракула. Къщата се превърна в място за феновете на ужасите, като горните два етажа са превърнати в ресторанти.

Градът също предлага възможности за проучване на укрепените църкви, като Църквата на хълма, които изпъстрят планините около тази част на Трансилвания.

6. Колмар, Франция

Достъпни европейски зимни почивки

Сгушен до германската граница във френския регион Елзас, Колмар прилича на пощенска картичка с калдъръмените улици, джинджърбред къщички и готически катедрали. Ресторантите предлагат сърцати бира от елзас и вино от местни лозя, които са специализирани в вариациите на Ризлинг и Gewürztraminer.

Петте коледни пазари в града се считат за най-добрите в Европа, но именно в скритите кътчета на Колмар чакат най-добрите изненади. В Musée Unterlinden например се помещават средновековни каменни статуи, сътворени от Мартин Шонгауер и най-вълнуващо - олтарният произход на Исенхайм, който е признат за едно от най-драматичните и емоционални произведения на изкуството, създавани някога.

В покрайнините на града има и мащабна реплика на Статуята на свободата. (Оригиналът в Ню Йорк е проектиран от местното момче Фредерик Огюст Бартолди.)

7. Линкълн, Великобритания

Достъпни европейски зимни почивки

Сгушил се високо в хълма, който величествено се извисява, град Линкълн винаги е бил важен център в английската история. Римляните са го използвали като своя столица в източна Англия, а Уилям Завоевателят си маркирал място, за да построи замък едва две години след битката при Хастингс.

Кварталът на катедралата, доминиран от огромната готическа катедрала в града, е завладяващ. В музея в крепостните стени се съхранява оригинално копие на Magna Carta, а безброй ресторанти, кафенета и барове са изскочили покрай Стръм Хил, пешеходния път, който води надолу към центъра на града.

Малък и компактен, Линкълн може да бъде най-добре разгледан като следвате Heritage Trail walk - пътека, свързваща много от историческите забележителности в центъра на града. Уверете се, че оставяте много време за „спирки за почивка“ в автентичните местни кръчми.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин