8 доказани начина да се чувствате щастливи (на път и не само) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 доказани начина да се чувствате щастливи (на път и не само)
Автор: Мария Ангелова
8 доказани начина да се чувствате щастливи (на път и не само)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хората постоянно търсят тайната на изпълненото с щастливи мисли съзнание. Някои са я открили без никакво усилие, други не са съвсем сигурни дали са тръгнали по правилния път. Ето няколко доказани начина да се почувствате щастливи – на път, вкъщи или където и да е. Самият факт, че сме на екскурзия, почивка или пътешествие, ни носи щастие, но понякога се оставяме на дреболии да ни отклонят от него.

Подборът по-долу е на Ерик Бейкър и се основава на изпитани техники, някои от които дори се използват за лекуване на клинична депресия.

1. Бъдете благодарни.

Знаете ли, че според едно проучване бронзовите медалисти са по-щастливи от сребърните медалисти. Защо ли? Те са благодарни, че изобщо са стигнали до медал.

Благодарността е един от най-сигурните начини да се почувствате щастливи. Кажете си колко е хубаво, че имате възможност да сте точно тук, точно сега с точно тези свои близки хора. Вали дъжд по време на почивката ви? Бъдете благодарни, че сте от хората, които могат да си позволят почивка. И така нататък.

2. Възможно най-често правете това, в което сте добри.

Когато не се справяте добре с нещо, се чувствате нещастни. Затова се посветете на това, в което сте добри, а другото оставете на останалите.

Бива ви в организацията? Заемете се с резервациите на хотели и подреждането на графика според часовете на заминаване на влака/самолета. Имате нюх за интересни места? Убедете останалите да ви се доверят за подбора на забележителности.

3. Прекарвайте възможно най-много време с хора, които обичате.

Прекарвайте възможно най-много време с хората, които обичате – липсата на прекарано време заедно е нещото, за което съжаляваме най-много в живота си. Пътувайте с хора, които харесвате, за да се чувствате истински щастливи! На всеки се е случвало да се увери, че споделеното нещастие всъщност може да се превърне в щастие (от най-големите кошмари на път стават най-добрите истории за разказване след това).

Ето още няколко интересни резултати от психологически проучвания: хората обичат комплиментите повече от парите или секса. Направете мил комплимент на човека, с когото сте на път (или с когото делите един диван точно в момента). Така ще направите още един човек щастлив.

4. Парите са важни. Много други неща са по-важни.

Изчислено е, че над определена сума годишно, парите не могат да ни направят по-щастливи (за САЩ прагът е 75 000 долара годишно). Парите са важни, но много други неща са с много по-висок приоритет. Неслучайно няколко международни проучвания преди години показаха, че едни от най-щастливите народи в света са и едни от най-бедните (като Бутан, например).

Изводът? Можете да се чувствате в пъти по-щастливи на 7 км от дома си, докато се разхождате с приятели в планината, отколкото на 7000 км, посещавайки мечтана дестинация.

5. Давайте.

Научни изследвания са показали, че даването носи повече щастие, отколкото получаването. Всъщност когато давате, се чувствате щастливи от реакцията на човека, на когото давате.

Това правило важи както за ежедневието, така и за пътешествията. Подгответе малка изненада за човека, с когото ще пътувате, и му я подарете, когато най-малко очаква.

6. Почувствайте момента

Това е една от тайните на това да се чувствате щастливи – да успеете да се съсредоточите върху настоящия момент и да му се насладите докрай.

7. Слушайте природата си

Тъпо ви е? Преди да обвините света, хапнете нещо. Може би сте и недоспали. Умората и гладът са сред най-големите природни врагове на щастието.

Когато планирате цял ден да се мотаете по забележителности, не забравяйте сутринта да мушнете в раницата си нещо малко за хапване. Не се знае кога ще се окажете в 4-часова опашка за Лувъра или Колизеума!

8. По-често и по малко, а не много и наведнъж

Колкото по-често си подарявате малки радости, толкова по-щастливи ще се чувствате.

Ако пътуването ви кара да се чувствате щастливи, отскачайте насам-натам през уикенда (вече доказахме, че е възможно човек да пътува всеки уикенд без да фалира)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин