8 епични неща за правене в Анталия, Турция - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Автор: Peika.bg
8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: pixabay

Турция е очарователна дестинация за привържениците на историята и пристрастените към приключенията.

Докато повечето проучват сложно украсените хилядолетни джамии и оживени покрити пазари на Истанбул, Анталия получава далеч по-малко внимание.

Със запазените улици на стария си град, побрали в себе си части от историята, огромният избор от идилични плажни хотели, насочени към пълна релаксация, разположени по крайбрежието му и древните руини на римските укрепления само на един хвърлей разстояние, има много неща за вършене в Анталия.

От древни руини до красиви крайбрежия, ето най-добрите неща за правене в Анталия, Турция:

1. Представете си състезания с колесници в запазения стадион в Перж

8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: pixabay

Провинцията, заобикаляща този град, е огнище на красиви и исторически важни паметници и изследването им трябва да бъде на първо място в списъка ви с неща, които да правите в Анталия - и е достатъчно, за да ви занимава с дни.

В руините на Перж, бившата столица на Памфилия Секунда, е невероятен пример за римската архитектура, която все още съществува в района. Повечето идват да видят невероятния Велики театър и двете необичайни кули на портата, които някога са контролирали достъпа до града.

Въпреки това, масивният стадион, един от най-големите и най-добре запазените в света, е най-вълнуващата част от всяко пътуване до Перге.

Изграден да побира до 15 000 зрители, за да гледате състезания с колесници, нямате друг избор, освен да седнете на трибуните и само да си представите каква трябва да е била по време на едно от тези епични състезания.

2. Посетете древния град Аспендос

8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: pixabay

На около 40 км от самата Анталия се намират останките на древния град Аспендос. Невероятно място за еднодневно пътуване. Най-невероятната гледка е театърът, който датира от 160-180 г. сл. Хр. Той е най-добре запазеният по рода си театър в света.

Страхотното е, че можете да разгледате и изследвате мястото, изкачвайки се по широките редици от места за сядане и да застанете в най-горната част, да се пренесете назад във времето като почувствате какво е да гледате представление тук. Изследователи смятат, че навремето са присъствали над 8 000 души.

На кратко разстояние можете също да надникнете с благоговение към навиващите се акведукти, които някога доставяха на града вода от близките планини.

Турция е страна, която има уникална и богата история, а руините на Аспендос са неизменна част от забележителностите на Анталия.

3. Водопадите Дуден

8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: pixabay

Кратка разходка с лодка или шофиране около брега на Анталия е най-добрият начин да стигнете до най-популярната природна атракция в региона: водопадите Дуден. Това са два впечатляващи водопада, захранвани от река, която извира от планините Телец. Горен Дюден - там можете да минете зад падащата вода и да уловите уникални гледки. Разположени по пътя към плажа Лара, водопадите Долен Дюден се изливат направо в морето.

Долният Дюден се спуска надолу по скалата във водата и се гледа най-добре от борда на кораб, докато до Горния Дуден, на 15 км от Анталия, може да се стигне с кола или местен автобус.

Водата е издълбала дълбоко дефиле от скалата, както и пещера, която се вижда зад воала на водата. 

Тези спиращи дъха гледки на природата са една друга Анталия, която трябва да видите!

4. Разгледайте Калейчи - страрият град на Анталия

8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: wikimedia

Тук римските руини търкат рамене с елегантни джамии, включително джамията Yivli Minare, красива сграда, лесно разпознаваема по огромното си минаре от 13 век, което се извисява над околността.

В и около Калейчи също има изобилие от малки магазини и пазарни зали за закупуване на сувенири и дори турски килим!

Не забравяйте да се отбиете в някое от многото спокойни улични кафенета и в Археологическия музей, за да почувствате и усетите културата и обичаите на мястото.

От всички места за посещение в Анталия, Старият град е нещо, което не можете да си позволите да пропуснете!

Когато посещавате дестинация, която прелива от история, най-добрият начин да научите за нея е с професионален гид. Тук можете да резервирате целодневна частна обиколка за разглеждане на забележителности, където ще чуете и разберете невероятни факти и история за местата, които ще видите, включително стария град и водопадите Дюден.

5. Рафтинг обиколка за повдигане на адреналина

8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: wikimedia

На около 90 км от Анталия се намира едно от най-добрите места за рафтинг в Турция: Национален парк Капрулу Каньон.

Домът на най-дългия каньон в страната, този парк е също невероятно място за рафтинг и едно от най-добрите приключенски неща за вършене в Анталия.

Това е една от най-популярните атракции на Анталия сред търсачите на силни усещания.

Пробвайте едно интересно преживяване като се съобразите с досегашните си умения. Тук класовете са от I (начинаещ) до VI (експерт). Спуснете се по бързеите на живописната река Копру, минавайки през гори от борови, кипарисови и кедрови дървета, които дори могат да разкрият гледка към лисици, вълци или дори мечки.

Можете също да останете до реката в къмпинги, ако планирате да прекарате повече от следобед в парка.

6. Разхладете се на някой от плажовете на Анталия

8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: pixabay

Бреговата ивица, простираща се в Анталия, е известна с това, че е област с невероятна природна красота, с цял куп плажове, където можете да отидете да се разхладите и да хванете слънчев загар.

Коняалти и Лара са основните плажове, достъпни от града; Коняати се простира на 7 км западно, а Лара е от източната страна на града и е близо до някои от най-блестящите ваканционни курорти в района.

Ако искате да избягате от тълпата, Капуташ, на три часа път с кола от Анталия, е много по-неоживен и е идеален за уиндсърфисти или просто да се отдалечите от града.

7. Разходете се по Ликийският път

8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: pixabay

Въпреки че част от забавлението от посещението на Турция е да се наслаждавате на вкусната й местна кухня, идва моментът, в който трябва да станете и да изгорите всички тези калории.

За щастие, Ликийският път, 540км пътека, която стига чак до Фетие, град на запад по крайбрежието, започва точно извън Анталия.

Обикаляйки участъци от турската природа, изпълнени с древни реликви и предлагащи панорамна гледка както към морето, така и към планините, 29-дневният Ликийски път е най-приключенският метод за опознаване на турския бряг и често е наричан един от най-добрите походи на дълги разстояния в света.

Ако не разполагате с цял месец или толкова дълъг преход не е по вкуса ви - има и други варианти. Целият маршрут е ясно обозначен с червени и бели боядисани ивици, можете лесно да извървите по-кратък участък.

Един невероятен град за посещение е Олимпос, което прави чудесна изходна точка за Ликийския път.

Пейзажите на Ликийския път са едно от най-невероятните неща, които можете да видите в Анталия.

8. Обядвайте с изглед към старото пристанище

8 епични неща за правене в Анталия, Турция
Снимка: pixabay

Това, което ще научите по време на пътуването си до Турция, е колко местните обичат да ядат и да се наслаждават на храната. Няма по-добър начин да се запознаете с турската храна, едновременно любувайки се на най-смайващата гледка на Анталия- седнете на обяд с изглед към древното пристанище.

Основана преди две хиляди години като пристанищен град, Анталия се разраства около този док и в наши дни богатите паркират яхтите си. От там можете да вземете лодка, за да посетите водопадите.

Кацнали над скалите и навсякъде около пристанището са серия от ресторанти, в които се сервират прясна риба и други типични турски ястия.

Ресторант Arma е със сигурност най-сензационно разположен от всички благодарение на панорамната си гледка към брега.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин