8 европейски дестинации за велосипедисти - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 европейски дестинации за велосипедисти
Автор: Peika.bg
8 европейски дестинации за велосипедисти
Снимка: Bromford

Релефът на Европа е доста разнообразен и предлага различни вълнуващи възможности за колоездачите. От стръмни планински пътища до спокойни равнинни трасета, Стария континент има какво да предложи в това отношение, защото освен подходящи условия, любителите на колелата могат да се насладят на чудесна гледка и разкошна кухня

Ето кои са 8 от най-добрите места за каране на колело в Европа.

1. Великите швейцарски проходи

Има и по-високи планински пътища в Европа от южните и централните швейцарски проходи, но гледката и условията там са идеални, за да се предизвикате за един по-сериозен преход. Гримсел, Фюрка, Сустен, Готард и Нюфенен са с височина от над 2000 метра, заснежени са по 8 месеца в годината, на 2-3 часа път са един от друг и изискват сериозна подготовка. 

2. Аквитанският бряг (Франция)

По принцип тази дестинация е известна на туристите, фотографите и сърфистите, но е доста подходяща и за карачи, защото теренът е приятно равен. От естуарa Жиронд на север до Биариц на юг се простират чудесни пътища за колоездене, които пресичат красивите борови горички, а гледката на плажовете отстрани е невероятна. Пътят е много равен, а възвишенията по него са малко и не много големи, така че активанският бряг е идеален за леко и приятно каране.

3. Пикос де Еуропа (Испания)

Планините Пикос де Еуропа по северния испански бряг не са много популярни, но пък са страхотна дестинация за колоездачи. По планинските пътеки чат-пат можете да срещнете овчар или друг колоездач, докато се наслаждавате на гледката. Единственото, което трябва да имате наум, е че океанският климат може да бъде доста коварен на моменти.

4. Шварцвалд (Германия)

Планината Шварцвалд или Черната гора предлага разнообразни възможности за колоездене, отлична настилка и обгръщащото спокойствие на природата. В района има добре обозначени пътеки за планинско колездене, а почивката е истинска със засищаща храна и отлична бира.

5. Хърватия

Балканската държава има отличен потенциал за да бъде водеща велодестинация. Карстовият релеф на брега на Далмация е предизвикателство за всеки велосипедист, а пътеките на островите като Хвар ще ви възхитят и поизпотят. Пътищата на полуостров Истрия пък са осеяни с изкачвания от всякаква дължина и наклон, а гледката към Адриатическо море е възхитителна.

 6. Южна Тоскана и Коли Сенеси (Италия)

Италия е чудесно място за любителите на велосипедите и колоезденото поради редица причини. Страната е красива, храната е вкусна и климатът е приятен. Когато се качите на колелото и го подкарате из Южна Тоскана, ще разберете, че трасето всъщност е доста сериозно. По хълмовете на юг от пристанището на Сиена имат доста изкачвания, докато подминавате каменни къщи и кипарисови дървета. От друга страна, ако тръгнете по един от 9-те пътя, които изкачват вулканът Монте Амиата, след това се спуснете и после отново се изкачите към Монталчино, накрая ще бъдете възнаградени с глътка от едно от най-хубавите червени вина в света.

7. Прованс (Франция)

В Прованс времето е добро, гледката е красива, а пътищата не са натоварени, с други думи – това е идеално място да покарате. Хълмовете Люберон са отлична дестинация за това, както и планината Венту, ако искате по-сериозно изкачване. Бонусът в Прованс са страхотната кухня и виното в крайпътните локали.

8. Ардените

Всички знаят, че Белгия и Холандия са много равни, но ще се изненадате, че някои от най-известните изкачвания за велосипедисти са там. Хълмът Коуберг във Валкенбург в холандските Ардени, както и Кот де ла Редут на белгийската граница са известни дестинации за каране. Трасетата там не са високи или дълги, но имат стръмни, емблематични изкачвания, поради което в региона се провеждат и професонални състезания.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин