8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш
Автор: Peika.bg
8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш

Ако обичате кино и книги, това е фестивалът, чиито дати да оградите с червено в календара си.

От 5 до 16 октомври на второто издание на кино-литературния фестивал CineLibri ви очакват 20 филма – екранизации на любими книги, повечето от които за първи път ще могат да бъдат гледани на голям екран. Освен това ще има срещи, специални събития и други съпътстващи събития, които да запълнят приятно първите студени дни на октомври.

Ето го и нашия топ 8 от селекцията на фестивала тази година.

*

99 франка

8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш
 

По едноименния роман на Фредерик Бегбеде

Едноименният филм на Ян Кунен изцежда до дупка потенциала на книгата, според мнозина дори го надскача. Като в налудничава халюцинация кадрите прехвърчат френетично през възхода и падението на маркетинговия гений Октав – от дните на господство над корпоративната джунгла и шеметния водовъртеж от наркотици, пари и жени, през краткия момент на нещо като любов с посредствен край, до тоталния срив и идеята за бунт срещу системата. Механизмът на рекламния бизнес е сведен до саркастична пародия и разглобен до последното зъбно колело, за да се убедим с очите си, че вътре всичко е кухо и нереално, хората са заменени от празноглави статисти, а чувствата им – от баркодове. И за да стане пределно ясно, че не сме нещо по-различно от потребителската сган, която иронизира, режисьорът услужливо ни предлага два варианта на финала – все пак клиентът заслужава най-доброто.

*

Идеалът

8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш

По романа „Помощ, простете” на Фредерик Бегбеде

Близо десет години след „99 франка” Октав Паранго се завръща на големия екран, но този път не носи чертите на Жан Дюжарден, а на Гаспар Пруст, когото познаваме от друг филм, режисиран от култовия френски писател – „Любовта трае три години”. Докато героят на Дюжарден громеше рекламния бизнес, героят на Пруст си има работа със света на модата и козметиката…

Сега Октав Паранго се впуска в лов на глави в Москва, по-точно в лов на модели. Задачата му е възложена от циничните му приятели – руски олигарси. За целта Октав влиза в контакт с „Идеал”, водеща компания за козметика, която е разтърсена от гигантски медиен скандал.

*

Фицкаралдо

8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш

Брайън Фицджералд (Кински) е разпален меломан, обсебен от идеята да построи истинска опера в градчето Иквитос, намиращо се в центъра на перуанската джунгла.

Индианците нарекли Фицджералд с името Фицкаралдо. За да осъществи мечтата си той наема от правителството недостъпен парцел. Фицкаралдо се впуска в безумна авантюра, в която му помагат местните индианци. Филмът е наситен с музиката на Верди, Пучини, Белини и Рихард Щраус.

Обслужвал съм английския крал

8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш

По едноименния роман на Бохумил Храбал

Изцяло в традицията на чешкия хумор, „Обслужвал съм английския крал“ разкрива морала и прищeвките на комунистическото общество чрез кариерата на един сервитьор.

По аналогия с романа филмът предлага набор от истории – всички те маркират житейския път на един сервитьор от началото на кариерата му като младеж през 20-те години в процъфтяваща Чехословакия до тихото му заточение далеч от хорска суета през комунистическия режим.

През войната той се подлага на медицински преглед, който да установи принадлежността му към арийската раса, за да може да се ожени за немско момиче; и тъкмо когато започва да си дава сметка, че след разгрома на немците навярно ще го обесят, случайно помага на чешката съпротива, така че впоследствие благосклонно го прекарват само за шест месеца през затвора. Люшкането му между тези полюси не се дължи на идеологически, а на чисто човешки избори – влюбеността и приятелството…

Любопитен факт: още преди да е започнала работата, продуцентът на филма продава правата на друг, а Менцел публично му нанася побой с бастун. Естествено, по-късно този бастун е продаден на търг.

*

Книжарят

8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш

Животът на Ромен Гари (Емил Ажар), най-смущаващия литературен мистификатор в историята на литературата, от първия до последния ден е неспирно приключение. В него обаче има и българска следа – в средата на 40-те години той е дипломат в София. Именно тази следа привлича вниманието на един талантлив френски екип. Документалният филм е заснет у нас и носи заглавие „Книжарят“. „Всичко започна със срещата ми с Асен, който откри документи от ДС, разкриващи факти за частния живот на Гари в София. Аз пък търсих във френските архиви нещо подобно. Там намерих негови думи за ситуацията в България“, разказва Катрин Бернщайн пред БНТ. Нейният корежисьор и съсценарист Асен Владимиров допълва: „Гари идва в България като герой от войната. Преди това му предлагат или да стане шеф на публичните домове във Франция, или да замине за София. Пристига тук месец преди паметната реч на Уинстън Чърчил на 5 март 1946-а във Фултън, щата Мисури, която слага началото на Студената война. Попада в монархия, която пред очите му се превръща в република.“

Филмът се посвещава на 100-годишнината от рождението на писателя, създал разтърсващи романи като „Животът пред теб“, „Голям гальовник“, „Сияние на жена“ и „Терзанията на цар Соломон“.

*

Човек на име Уве

8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш

по едноименния роман на Фредрик Бакман

Комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на обичната си съпруга, се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му правила за добро и зло. Зад привидно непретенциозните случки прозира остра сатира към съвременния свят, напреднал дигитално, но обеднял емоционално. Тук на пиедестал са считаните за остарели ценности като трудолюбие, скромност и онова простичко, но толкова трудно нещо – да постъпваш правилно, независимо от последствията или облагите.

*

За мишките и хората

8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш

По едноименния роман на Джон Стайнбек

Неразделните приятели Лени и Джордж се оказват безработни в щата Калифорния точно в годините на Голямата депресия. Те трудно се задържат на някаква служба заради инфантилността на Лени. Все пак скоро са наети в ранчото на Тайлър, където работят под строгия надзор на Кърли – подлия син на стопанина. Но тъкмо успяват да се сприятелят с него, когато всички са разтърсени от трагедията със съпругата на Кърли. Тази красива, но нещастна жена, става неволна жертва на състраданието си към Лени.

Романът на Стайнбек е адаптиран от двукратния носител на „Оскар”, писателя и драматург Хортън Фут („Да убиеш присмехулник”, „Нежни чувства”). Деликатният режисьорски стил на Гари Синийз превръща „За мишките и хората” в истински шедьовър.

*

Да убиеш присмехулник

8 филма от фестивала CineLibri, които си заслужава да видиш

По едноименния роман на Харпър Ли

Обичаният в цял свят роман на Харпър Ли, награден с „Пулицър”, претърпява рядко и ненадминато превъплъщение на екрана благодарение на отличното партньорство между продуцент и режисьор. Адаптацията е дело на Хортън Фут, който печели първата си награда „Оскар” за този сценарий, отразяващ усещането за автентичната история на Америка и истинските й хора. Независимо че сюжетът се разгъва през погледа на малко момиченце, филмът е силно фокусиран върху изпълнението на Грегъри Пек в ролята на най-добрия от всички добри хора – Атикъс Финч. Несправедливото обвинение в изнасилването на бяла жена осветлява тесногръдието на малкия южняшки град, а адвокатът дава на децата си болезнен урок по нравственост и мъжество. „Да убиеш присмехулник” се превръща в образец за литературна адаптация и неслучайно печели куп престижни награди от фестивали в цял свят.

Научете повече за фестивала и вижте акценти от програмата на CineLlibri.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин