8 грешки, които често допускаме при пътуване извън страната - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 грешки, които често допускаме при пътуване извън страната
Автор: Peika.bg

Колкото и често да пътуваме извън страната, винаги има неща, които пропускаме да направим, а те могат да ни костват приятното изживяване.

Заедно с Банка ДСК и иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air събрахме 8-те грешки, които се допускат най-често при пътуване в чужбина.

Вижте кои са те и какви са начините да ги избегнем. Желаем ви спокойни пътешествия!

1. Не проучвате таксите за използване на банковата ви карта

Ако решите да използвате дебитната си карта в чужбина, ви съветваме предварително да проучите какви са банковите такси за различните трансакции – например за теглене на пари от банкомат или при плащане на ПОС терминал. Имайте предвид, че ако възнамерявате да ползвате картата си повече от обичайното, е добре да уведомите банката си, че ще пътувате извън страната. Ако не го направите, съществува вероятност обслужващата ви банка да блокира временно картата ви от съображения за сигурност.

2. Пропускате пътната застраховка

Обикновен инцидент, с който лесно бихте се справили у дома, може да ви струва куп пари, когато пътувате в чужбина. Разбира се, сигурно не мислите, че ще ви се случи нещо подобно, когато отивате на пътешествие, но не пречи да се застраховате от неприятности. Струва си предварително да отделите малка сума над пътните си разходи, за да избегнете солени сметки в извънредна ситуация.

8 грешки, които често допускаме при пътуване извън страната

3. Приемате, че международният ви паспорт е валиден, докато не изтече

Това не е съвсем така. В някои държави, като например Турция, има изискване при влизане в страната, паспортът ви да има още 5 месеца до изтичане на валидността. Информирайте се предварително за подобни специфики. Можете да потърсите подобна информация от посолството на съответната държава.

4. Предоверявате се на туристическите брошури

От момента, в който затегнете колана в самолета, ви заобикалят листовки за „най-добрата дестинация“ и „местата, които задължително да посетите“. Предполага се, че туристическите брошури дават информация за най-интересните локации и атракции. Често обаче това не е така, а освен това автентичните места, изгодните заведения и хотели, както и забележителностите без вход, изобщо не се споменават. Затова, преди да тръгнете на път, прегледайте няколко туристически блога или форума, за да научите от първа ръка кои са най-добрите оферти за мястото, което ще посетите.

8 грешки, които често допускаме при пътуване извън страната

Ако искате пътешествието ви в чужбина да бъде приятно и изгодно, използвайте кредитната карта DSK-Wizz Air. С всяко плащане с нея вие трупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

5. Обменяте валута при неизгодни условия

В много страни няма регулация за курса на обменните бюра, затова особено на летищата и покрай туристическите забележителности може да попаднете на неизгодни условия за обмен на валута. Този туристически капан е съвсем легален, така че бъдете внимателни. Проверете обменните курсове предварително и проучете какви са таксите и комисионите и на различните банки при теглене на пари от банкомат или обмяна на валута

6. Не използвате градския транспорт

В повече европейски страни градският транспорт е изключително бърз, удобен и доста по-евтин вариант от това да си вземете кола под наем. Проучете предварително кои са линиите на местния транспорт, които ще ви отведат от хотела до забележителностите. Освен това някои хотели предлагат безплатни или поне евтини трансфери до летището. Много европейски градове разполагат с удобни експресни влакове, с които ще стигнете директно в центъра по-бързо, отколкото с кола.

7. Храните се до забележителности

Храната, която се предлага до най-посещаваните забележителности, обикновено е доста скъпа. Съветваме ви да се отдалечите от тези места, за да се насладите на автентични вкусове на доста по-приемливи цени. Изминете няколко пресечки разстояние и се потопете в ритъма и чара на местното всекидневие. Малките улички и пазари крият най-добрите възможности да хапнете и да се запознаете с местната кухня на спокойствие!

8. Носите скъпи дрехи и вещи

Няма нищо по-неприятно от това да сте в чужбина, на хиляди километри от дома, без документи, пари или телефон. Е, бъдете наясно, че скъпите дрехи и вещи, които носите, привличат джебчии. Заложете на по-скромно облекло. Разделете ценните си неща в различни чанти, а ако имате възможност, сложете ги в хотелския сейф. Никога не оставяйте вещите си без надзор, за да не изпадате в неприятни ситуации.

8 грешки, които често допускаме при пътуване извън страната
Снимка: Artem Bali on Unsplash

За спокойни и приятни пътешествия се доверете на иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air. Заповядайте в клоновете на Банка ДСК или на промо-щандовете на картата на партерния етаж в търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София, както и на двата терминала на летище София. Там можете да получите информация за предимствата ѝ и да подадете заявление за издаване на удобната карта. Пазарувайте и пътувайте изгодно – възможно е!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин