8 интересни факта за Реймс - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 интересни факта за Реймс
Автор: Елена Исаева

Очарователният френски град Реймс заема важно място в истрорията на страната. Може да се каже, че това е столицата на коронациите във Франция. В града има впечатляващи исторически забележителности. Основан по време на Римската империя, рушен по време на Първата и Втората световна война, градът днесе възстановен в стил арт – деко, който елегантно му приляга и го прави притегателно място за туристи от цял свят.

Днес, за нас градът е съхранил много музеи, катедрали, дворци и други исторически забележителности, всяка със своята богата история, съпътствана от още по – интересна легенда. Градът се гордее със своите три обекта, включени в списъка за световно културно нследство на ЮНЕСКО. Освен с богата история Реймс може да се похвали и с цели пет ресторанта, притежаващи звезди на Мишелин.

8 интересни факта за Реймс
Снимка: pixabay.com

Ще ви представя някои от забележителностите на този красив запомнящ се град:

1.     Разбира се най – известната сграда на Реймс е реймската катедрала Нотр Дам, която е станала едно от най – важните исторически места на Франция с коронясването на френските крале. Може да се каже, че катедралата има също толкова ключово значение каквото има Уестминстърското абатство в Лондон за извършване на церемонии по коронация повече от осем века. Самата коронация се е извършвала пред евангелие, изписано на кирилица и глаголица. Предполага се, че вътре е имало частица от Светия кръст, а френските свещенослужители казвали, че Реймското евнагелие е изписано на свещен език. България може само да се гордее от този факт.

8 интересни факта за Реймс
Снимка: pixabay.com

 

Катедралата е построена на мястото на църква от V век, където е покръстен френският крал Кловис от епископ Реми. Това е единият от обектите на Реймс, който е под егидата на ЮНЕСКО.

2.     За най – стара църква в Реймс се смята базиликата Сен Реми, построена между 1005 и 1049 г. на мястото на каролински параклис от XVIII век. В катедралата се съхранява светена лампа, използвана при коронясването. Тя също е включена в списъка на ЮНЕСКО.

3.     Не по – малък интерес буди и архиепископският дворец. В неговата сграда се помещава и Катедралният музей на Реймс.

4.     Друга забележителност е Musee des beaux Arts, чиято постоянна колекция съдържа голямо разнообразие на антики, картини, предмети на изкуството, гоблени и мебели. Особено известна е колекцията гоблени, която съдържа серия гоблени от XVI век, изразяващи историята на Сен Реми.

8 интересни факта за Реймс
Снимка: pixabay.com

5.     Изключително ценен е за града и историческият музей на Реймс, където има останки от старото абатство, манастир, средновековна къща и стълбище.

6.     Много интересен е и Музеят на хотел Le Vergeur, построен през XV век, в който се включва историческо имение.

7.     Историята на Реймс пази спомена от Втората световна война, когато градът е бил доста разрушен, поради което тук е отдадено значение на този факт и в града е направен Музей на Втората световна война.

8.     В Реймс има красиви площади с интересни статуи и исторически пметници. Можете да се разходите из улиците и площадите, за да почувствате духа на този уникален град.

Реймс също така е известен и като световна столица на шампанското. Счита се, че тук, в района на Шампан се произвежда най – истинското шампанско.

Не се колебайте, разходете се до този великолепен френски град, съхранил богатата си история и предлагащ вкусна храна, високо качество на обслужване и невероятни вина.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин