8 италиански изобретения, за които да знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 италиански изобретения, за които да знаете
Автор: Peika.bg
8 италиански изобретения, за които да знаете
Снимка: Thinkstock/Guliver

Не е особено изненадващо, че машината за еспресо е измислена в Италия, но някои от най-прочутите изобретения на учените от Ботуша не звучат никак... италианско.

Като дънките например. Или вестниците.

Ето осем от най-добрите изобретения, за които можем да благодарим на италианците. Споменете ги в разговор с някой от жителите на Ботуша и току-виж сте изненадали и тях самите.

1. Дънките. Обикновено се свързват със САЩ, произходът им обаче е италиански. Денимът може да бъде проследен назад във времето до 17-и век и до северния италиански град Генуа, където здравият плат е бил използван за дрехи на моряците. Смята се, че думата „джинси“ идва от френското произношение на Генуа – Gênes.

2. Вестниците. Тук въпросът е спорен, но според една от теориите за първи вестник може да се счита започналият да излиза през 1556 г. във Венеция ежемесечен новинарски лист. Понеже е издаван от местните власти, съдържа икономически и военни новини и никакво судокул 

3. Джакузито. Първата вана с мехурчета е създадена не за удоволствие, а като уред за водно лечение. Това се случва през 1949 г. от Кандидо Джакудзи, италиански имигрант в САЩ, който опитва да облекчи болките на сина си Кени, страдащ от артрит.  

4. Радиото. Макар изобретяването на радиото да е сложен и дълъг процес, един от основните умове, участвали и в развитието му и по-късно, е италианецът Гулиелмо Маркони.

5. Батериите. Първата електрическа батерия е изобретена от италианския учен Алесандро Волта. Това се случва около 1800 г.

6. Пианото. Бартоломео Кристофори е признат за изобретател на пианото. Той е работел за династията на Медичите, а изобретението си прави около 1700 г.

7. Банките. Тръгнете ли да изследвате историята на банките, ще стигнете до Ранния Ренесанс в Италия. За първа банка се смята Банка Медичи, основана от Джовани ди Бичи де Медичи през 1397 г. Най-старата банка, която съществува и до днес, също е италианска - Монте дей Паски ди Сиена, която отваря врати през 1472 г.

8. Машината за еспресо. Създадена и патентована през 1884 г. от торинеца Анджело Мориондо по повод Световното изложение в Торино през същата година. 

Вече ви се ходи в Италия? Вижте най-добрите екскурзии и почивки в Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин