8 латвийски ястия, които да опитате в Рига - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 латвийски ястия, които да опитате в Рига
Автор: Peika.bg
8 латвийски ястия, които да опитате в Рига
Снимка: liveriga.com

На кръстопътя между Скандинавия и Източна Европа, прибалтийската държава Латвия има много интересна кухня. Тя комбинира влиянието на съседните страни с местни съставки.

Очаквайте обилни кнедли, пушена херинга и вкусната зеленчукова супа борш да се предлагат навсякъде  в столицата Рига. Там ще откриете и все по-голям брой съвременни ресторанти, които сервират вълнуващи ястия от най-добрите готвачи. Градът е дом на най-големия хранителен пазар в Европа, който се помещава в пет бивши хангара на Цепелин. Тъй като латвийската кухня е една от основните причини за посещение на града - тук са събрани някои от най-добрите ястия!

Представяме ви 8 от най-вълнуващите храни, които да опитате в латвийската столица!

Кисели краставички и кисело зеле

Сигурни вече си помислихте, че в Рига ще се чувствате като у дома си. На Централен пазар на града ще намерите огромен избор не само на плодове и зеленчуци, но и на кисели краставички. От сергиите се извисяват и цели могили от кисело зеле, така че почитателите на тези храни, ще се почувстват като в рая. Тук ще откриете безкрайно много видове, приготвени с различни подправки и имащи най-разнообразни цветове и аромати.

8 латвийски ястия, които да опитате в Рига

Пудинг с ръжен хляб

Популярен начин за приключване на храненето в Латвия е да се похапне т. нар. пудинг с ръжен хляб. Този десерт се прави с подсладен ръжен хляб, ябълки, канела, стафиди, сливи, боровинки и бита сметана. Тъмният ръжен хляб се изсушава във фурната, след това се сиропира, което придава на пудинга гъста текстура.

8 латвийски ястия, които да опитате в Рига

Сив грах

Сивият град е здравословно национално ястие, което обикновено се сервира на Коледа. Латвийците вярват, че яденето на грах носи късмет и пари, така че ще го видите в менюта из цяла Рига. Може да се хапва като гарнитура или като лека закуска.

8 латвийски ястия, които да опитате в Рига

Тъмен ръжен хляб

По последни данни всеки латвиец  консумира по около 50 кг ръжен хляб годишно. Местните традиции дори повеляват, че ако хлябът случайно падне, той трябва да се вземе веднага и да се целуне. Тъмният ръжен хляб (Rupjmaize) е плътен хляб служи като допълнение към повечето ястия. Често той е подправен с масло от билки. В ресторантите пък често се сервират пържени пръчици от ръжен хляб, които са като допълнение за барбекю.

8 латвийски ястия, които да опитате в Рига

Black Balsam

Mакар че това не е ястие, не можете да напуснете Рига, без да вкусите от духа на Латвия. Black Balsam е ликьор, на основата на водка, приготвен с редица билки, включително пипер, джинджифил, липово цвете, малина и боровинка. Питието е изключително полезно за храносмилането. С него самата Екатерина Велика е излекувана от стомашно заболяване, когато прекарва време в Рига, а латвийците все още се радват на неговите здравословни свойства. На вкус напитката е горчиво-сладка. Точната ѝ рецепта обаче остава в строго пазена тайна.

Rasol - традиционна латвийска картофена салата

Тази богата картофена салата включва още: месо и/или риба (обикновено херинга), твърдо сварени яйца и зеленчуци. Всичко това е объркано с майонеза и заквасена сметана. Много прилича на традиционната руска салата Оливие (създадена в средата на 18-и век от главния готвач в известния ресторант „Ермитаж“ в Москва). В Рига обаче ще откриете много различни нейни вариации. Може да видите в салатата си дори нарязана ябълка, цвекло, лук и копър.

8 латвийски ястия, които да опитате в Рига

Пелмени

Макар и да не са създадени в Латвия, пелмените се консумират в цяла Рига и определено си струват да ги опитате именно тук. Най-често се предлагат, пълнени с кайма, зеленчуци или сирене. Могат да са пържени или в бульон, но винаги се сервират със сметана. Отправете се към Pelmenu Sturitis, малък семеен щанд на Central Market, за цяла купа пелмени, която струва около 3 евро. Ресторантската верига Pelmeni XL сервира пелмени до 4 часа сутринта всеки петък и събота.

8 латвийски ястия, които да опитате в Рига

Карбонад (Karbonade)

Свинското месо е на особена почит в латвийското меню и Карбонадата е едно от най-популярните ястия в страната. Много прилича на шницел, тъй като месото се начуква, след това се овалва в галета и се пържи. Обикновено се сервира с гъби отгоре и със салата от картофи с копър.

8 латвийски ястия, които да опитате в Рига

Добър апетит!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин