Кулинарен туризъм или за ден до Власинското езеро в Сърбия - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарен туризъм или за ден до Власинското езеро в Сърбия

На 2 часа и 30 минути с автомобил от София в Сърбия, преминавайки през село Стрезимировци (където контролно-пропускателният пункт е разположен в самото село, разделяйки го на две части), се намира Власина рид.

Разположен на склона с панорамна гледка към едноименното езеро – Власинското. В миналото – торфено тресавище до 50-те години на XX век, когато е изграден бент, който събира водите на околните реки, една, от които е река Власина.

Поехме посока Власина рид, Сърбия в началото на март. С отдалечаването на границата надморската височина неусетно се увеличава и въпреки сухото и раннопролетно време, което оставихме зад гърба си в България, там попаднахме в типична зимна обстановка. Оказа се, че надморска височина, на която е разположено Власинското езеро, е 1 211 м.

Власинското езеро - такова, каквото го видяхме в началото на месец март.

Е, не успяхме да се разходим с лодка, това ще го оставим за лятото. Не успяхме да видим и самото езеро – дълбоко замръзнало и завито със снежна пелена, то по-скоро приличаше на обширна равнина, отколкото на водна шир. Но затова пък се отдадохме на кулинарен туризъм – похапнахме от традиционната за нашите съседи скара, насладихме се на топли хлябове и вкусен каймак.Обещахме да се върнем пак на лято, когато ще успеем да видим Дуги Дел и Стратория – двата острова на езерото, ще се шляем по брега, ще се качим на лодка и разбира се, ще се насладим отново на местната кухня.

Власинското езеро в зимна премяна

Предястието

Богатият асортимент от плодови ракии в менютата на сръбските ресторанти е забележителен.

Каймак - типичен сръбски много вкусен...

По сръбски...

 

Разходката до Власинското езеро може да комбинирате с посещение на Трънското ждрело, както и с изкачване до скалния параклис на Св. Петка в Трън.

Друга също много подходяща дестинация за кулинарен туризъм в Сърбия е град Ниш.

***

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от Виктория Драгиева, автор на блога за пътешествия Stupki.bg. Последвайте го, за да научите още интересни местенца, които да откриете!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин