8 приключения, в които да се впуснете в Исландия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 приключения, в които да се впуснете в Исландия
Автор: Peika.bg
8 приключения, в които да се впуснете в Исландия
Снимка: wikipedia.org

Исландия е една живописна страна, която става все по-популярна дестинация сред приключенски настроените пътешественици.

Там има наистина страхотни неща, които може да посетите и направите. Ето някои от най-забележителните дейности, на които можете да се отдадете:

1. Да плувате край гейзер

„Тайната лагуна” е най-старият плувен басейн в Исландия, отворил врати през 1891 г. Той се намира върху геотермални извори, които затоплят водата целогодишно, а гейзер изригва на всеки 5 мин. Не се притеснявайте – безопасно е.

2. Да научите за елфите и джуджетата

Тези фолклорни герои отдавна са част от историите и легендите на Исландия и според проучване от 1998 г., цели 54% от жителите вярват в съществуването на невидими елфи. В столицата Рейкявик дори има училище за елфи, където може да слушате за тях в съвсем академична атмосфера. Препоръчваме това изживяване на всички любители на магията!

3. Да разгледате полето от лава Димуборгир

Разположено в северна Исландия, това е огромно поле от лава с причудливи вулканични образувания и пещери. Ако ви прилича на сцена от „Игра на тронове”, това е така, защото тук са снимани сцени от сериала.

4. Да посетите таен водопад

В южната част на страната се намират някои от най-красивите водопади, а сред тях и един, който е познат на малцина пътешественици. Името му е Gljúfrabúi и той е скрит сред планините и достъпът става през малък процеп в скалите.

5. Да научите повече за древна Исландия от един уникален музей

В продължение на стотици години местните жители са обитавали специално построени къщи, изолирани с естествени природнозелени стени и покриви, които да ги предпазват от тежката зима. Днес може да видите част от тези старовремски къщи в музея на стара Исландия, който се намира в покрайнините на столицата.

6. Да плувате между тектонските плочи

За едно наистина незабравимо изживяване, не пропускайте един тур през разлома Силфра, където две тектонски плочи бавно се разделечават една от друга с 2 см на година. Там със сигурност ще видите и една от най-кристално чистите и сини води.

7. Да влезете в гърлото на вулкан

Вулканът Thrihnukagigur е изненадващо гостоприемен към туристите. Надолу ще ви отведе асансьор, подобен на кошница, ще ви спусне в неговия кратер, който може да разгледате за половин час.

8. Да посетите остров Гримзи в Полярния кръг

3-часово пътуване с лодка ще ви отведе до остров Гримзи, който е единствената част от Исландия, разположена в пределите на Полярния кръг. Той е с размер над 5 кв. км и има 100-ина обитатели. Тук може да плувате, карате колело и да се насладите на Северното сияние.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин