9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани
Автор: Вероника Иванова
9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани

Когато посетим някоя от световноизвестните забележителност, няма как да не ни се прииска да я снимаме от всевъзможни гледни точки.

Може да ни се струва абсурдно, но интересен факт е, че именно на най-сниманите места в света всъщност снимките са забранени. И докато на някои от тях ограниченията са само частични, то на други забраната е пълна и може да ви донесе сериозни глоби. Ето и най-известните такива забележителности, при посещението на които трябва да използвате фотоапарата си особено предпазливо (ако изобщо е разрешена употребата му):

 Дворецът на слънцето Камсусан (Пхенян, Северна Корея)

Тази сграда служи като мавзолей на основателят на КНДР Ким Ир-сен и синът му Ким Чен-ир.Там е доста трудно да се влезе, като чужденец може да попадне вътре само по време на официална обиколка, организирана от властите и след специално получено разрешение. В случай че все пак успеете да влезете, ще се наложи да спазвате някои правила – пушенето и говоренето вътре са забранени, а също и правенето на снимки и клипове. Интересно е, че на входа всеки посетител е издухван със специална машина, за да не внася прах в мавзолея.

Айфеловата кула (Париж, Франция)

Макар това да е едно от най-сниманите места в целия свят, тук също има някои ограничения, относно фотографирането. Тъй като кулата е осветявана през нощта по особен начин, който се счита за вид изкуство и е защитен от закона за авторското право,  тогава е забранено и правенето на снимки. Естествено, ако сте любители, които нямат намерение да ползват снимките за комерсиални цели, можете да снимате.

9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани

Замъкът Нойшванщайн (Германия)

В този приказен замък също има някои правила, които трябва да бъдат спазени – вътрешността му може да бъде разгледана само по времена половинчасовата обиколка с водач, като правенето на снимки и клипове е забранено. Освен това не е разрешено да влизате с раница или бебешка количка.

9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани

Гранд Каньон (Аризона, САЩ)

Това величествено творение на природата привлича милиони туристи годишно, но и при него съществуват някои ограничения. Тук има изградена специална платформа за наблюдение, представляваща стъклен мост – именно на нея е забранено да се носят фотоапарати, а туристите се допускат само със специални покривала на обувките, за да не надраскат стъкления под.

9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани

 Тадж Махал (Агра, Индия)

Това здание може да бъде снимано само отвън, тъй като вътре снимките са забранени. Освен това е забранено и пушенето, яденето и говоренето на висок глас. Също така телефонът ви трябва да бъде изключен или поставен на безшумен режим.

9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани

 Сикстинската капела (Ватикана, Италия)

Тази някогашна църква днес е превърната в музей, като е един от най-забележителните паметници на ренесанса. Тук определено има какво да се види, но за съжаление снимките вътре са забранени, както и вдигането на шум.

 Уестминстърското абатство (Лондон, Англия)

Правенето на снимки тук също е забранено, тъй като се счита, че така се разваля религиозната атмосфера. В случай, че искате да се сдобиете със снимки от там, бихте могли да свалите такива от сайта на обекта, но само за лична употреба.

9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани

Мавзолеят на Ленин (Москва, Русия)

Това място в миналото е било много по-популярно, но ако искате да го посетите днес, трябва да знаете, че снимането на Ленин е забранено. Любопитен факт е, че лабораторията, занимаваща се с балсамирането на тялото му е балсамирала и някои от телата на други известни политици извън Русия.

Национален парк Улуру Ката Чута (Австралия)

В случай, че искате да правите комерсиални снимки на това място, трябва да поискате специално разрешение. Дори и да правите такива само за лична употреба, трябва да знаете, че не навсякъде това е разрешено, тъй като някои места в парка се смятат за свещени – дори е забранено да ги нарисувате.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин