9 места, които да посетите в Ню Йорк - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 места, които да посетите в Ню Йорк
Автор: Вероника Иванова
9 места, които да посетите в Ню Йорк

Ню Йорк, известен като град на мечтите, е място, което няма как да забравите, щом веднъж сте го посетили.

Разположен по Източното крайбрежие на САЩ, мегаполисът предоставя много възможности на туристите – тук всеки може да открие по нещо за себе си.

В случай, че решите да посетите тази далечна дестинация, то ето и кои са най-интересните забележителности тук:

1. Статуята на свободата

Тази величествена статуя е висока цели 93 м и е била първото нещо, което заселниците са виждали, пристигайки по вода в Страната на неограничените  възможности. Макар в наши дни това да се е променило (с навлизането на самолетния транспорт), тя продължава да бъде символ на свободата и стремежът към нея.

9 места, които да посетите в Ню Йорк

2. Сентрал Парк

Този парк е един от най-посещаваните  в света, а и е служил като декор при създаването на редица филми. Площта му е 3, 41 кв. км и разполага с много различни забавления за туристите, като зоопарк, езера, пътеки за езда, ледени пързалки, резерват и др. Както и да решите да прекарате времето си тук, със сигурност няма да останете разочаровани.

3. Емпайър Стейт Билдинг

Този небостъргач също е сред обектите,които задължително трябва да посетите. Висок цели 443 м, той дълго време е бил най-високата сграда в света. Съществува от 1930 г., като е построен само за 410 дни. Изкачвайки се до последния 86-ти етаж, ще може да се насладите на уникална панорамна гледка.

9 места, които да посетите в Ню Йорк

4. Музеите

Тук наистина има за всеки по нещо, особено когато става въпрос за изкуство. Може да изберете да посетите музея Фрик, който представя средновековното европейско изкуство, или да проследите съвременните модернистични течения в Музея за американско изкуство “Уитни”. Ако пък се интересувате от антично изкуство, то музеят “Метрополитън” е мястото за вас.

Музеят по естествена история и Нюйоркският научен музей са най-популярните сред любителите на науката.

9 места, които да посетите в Ню Йорк

5. Бродуей

Бродуей е едно необикновено място, което ще впечатли всеки, решил да се докосне до магията му. Тук се играят редица мюзикъли, сред които най-известни са “Котки”, “Коса” и “Mamma Mia”. Произведението на Андрю Лойд Уебър “Фантомът на операта” пък държи рекорда за най-дълго присъствие на сцената – над 30 години.

6. “Медисън скуеър гардън”

Това е една от най-големите спортни зали в света и място, където домакинските си мачове посрещат баскетболният отбор “Ню Йорк Никс”и бейзболният “Ню Йорк Рейнджърс”. В случай, че имате възможност, непременно посетете някой техен мач – ще станете свидетели на истинско зрелищно представление.

Тук много световноизвестни изпълнители изнасят концерти, като рекордът държи сър Елтън Джон с цели 64 концерта.

7. Река Хъдсън

Река Хъдсън е един от символите на града и предлага круизи целогодишно. Качвайки се на някое от корабчетата, ще можете да се насладите на чудна гледка към мегаполиса.

9 места, които да посетите в Ню Йорк

8. Метрото

Нюйоркското метро е най-голямото в света, а също е и една от най-големите обществени транспортни системи. Започва да работи през 1904 г., като днес общата дължина на линиите достига 1355 км. Статистиката сочи, че най-натоварена е спирката Таймс Скуеър, като на нея слизат и се качват над 63 млн. пътници годишно.

9 места, които да посетите в Ню Йорк

9. Магазините

Ню Йорк, освен с всичко изброено дотук, е известен и като център на модата. Модни изкушения дебнат зад всеки ъгъл, а най-известните бутици се намират на Пето авеню – не пропускайте да се разходите там.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин