9 приключения на открито в Карпениси, Гърция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 приключения на открито в Карпениси, Гърция
Автор: Peika.bg
9 приключения на открито в Карпениси, Гърция
Снимка: wikimedia

Гребете по бързеи, туризъм, каяк и планински велосипед през горите и карайте ски през снежните върхове. Ето най-добрите приключения на открито в Карпениси, Гърция.

Карпениси - планинско градче в сърцето на континентална Гърция - прилича много на своите съседи. Той може да се похвали с омагьосваща смесица от слънце, история и с това топло гостоприемство, с което нацията се възхвалява. Това, което го отличава обаче, е апетитът му към приключения. Видовете забавления на открито могат да бъдат много и различни и да пленят всеки вкус - да гребете по бързеи от клас III, да походите или да карате каяк през гората и планините и дори да се извиете в небето като птица - буйни природни гледки, които се движат покрай вас ще ви оставят зашеметени и пленени напълно. Възможностите тук са безкрайни, така че можете да опаковате багажа за почивката си с вълнение. 

Ето само девет от тях, за да започнете:

1. Рафтинг

9 приключения на открито в Карпениси, Гърция
Снимка: wikimedia

Искате ли наистина да усетите забавление и адреналин? Между ноември и май - вълнуващи възможности за рафтинг изобилстват в Карпениси, особено по реките Тавропос и Трикериотос. Новаците трябва да се насочат към първия, където ще се справите с бързеите от I и II клас за два часа, минавайки през хълмове, дървета и скалисти заливи, докато водата лети навсякъде около вас. Маршрутът завършва при дефилето Виниани, живописно, спокойно място, където над скалите има каскада от пет водопада. За повече от адреналин, Trikerioti трябва да бъде вашият избор. Подгответе се да се накиснете здраво във водата, докато навигирате по сините бързеи III клас.

2. Каяк

9 приключения на открито в Карпениси, Гърция
Снимка: wikimedia

Кремастън може да е изкуствено езеро, но това не го прави по-малко красиво от природните. Обградено от планините Аграфа, то се простира на 80 000 декара, което го прави най-голямото по рода си в Гърция. Това и блажено спокойните му води означават, че това е едно от най-добрите места в Карпениси за целогодишен каяк. Можете да гребете, за да откриете малките острови и мостове, изпъстрени през езерото, да се възхитите на околните скали, планини и гори или дори да скочите за освежаващо плуване.

3. Планинско колоездене

9 приключения на открито в Карпениси, Гърция
Снимка: wikimedia

С дърветата, планините, платото и долините, Карпениси е убежище за планински колоездачи. Номерът да се възползвате максимално от времето си на две колела е да се насочите към гората, където можете да преминете през хиляди ели и кестени и да се срещнете с планината на две колела. Това е комбинация от мечти с впечатляващи гледки и разнообразни предизвикателства. И тъй като това е един от най-слабо населените региони в Гърция, няма да се налага да се притеснявате и от това, че пътеките ще бъдат твърде заети!

4. Конна езда

Река Карпенисиотис е най-добрата отправна точка за откриване на Карпениси на кон. Теренът е равен и равномерен - идеален за конна езда, като същевременно е подходящ и живописен. Наистина, с дървета от едната страна и бучащата река от другата, ще се почувствате потопени в природата, докато яздите край брега, завършвайки в китното село Корисдедес и неговия исторически каменен мост.

5. Туризъм

9 приключения на открито в Карпениси, Гърция
Снимка: wikimedia

Благодарение на топографията си, достойна за пощенски картички, туризмът в Карпениси е абсолютна радост. 17 км е  пътят от Карпениси през селата Стефани, Милия и Села, завършващ във Фидакия. Той безспорно е един от най-добрите маршрути - не само заради красивите ели, които се спускат по хълмовете на криволичещата пътека, но и защото всяко село има толкова малко жители. Всъщност всеки от тях е скъпоценен камък, точно подходящото количество „извън отъпканите пътеки“ и чудесно за опознаване на истинската гръцка култура. Не е за изпускане и маршрутът Карпениси-Стенома-Павлопуло-Пападия-Домианой. Преминава през някои от най-дивите гледки в региона и селата, които го пресичат, за да стигне до поствизантийския манастир Домианои - един от най-важните исторически паметници на Карпениси.

Друг значителен манастир, за който си струва да се разходите, е манастирът Проус. Смята се, че е построен още през 12 век. Тази невероятна религиозна сграда - кацнала несигурно на скала - си струва да се проучи. Манастирът е успял да запази красотата си през бурните години. Влезте вътре, за да намерите древни религиозни реликви и библиотека, съдържаща много прекрасни предмети. 

6. Плуване във водите на водопад

Водопадите тук са повече от просто заснемане на страхотни снимки. За истинска тръпка (и малко събуждане!), вземете бански костюми и се осмелете да се потопите в студените води. Препоръчваме да се потопите в дерето на Панта-Вречей - небесна смесица от извисяващи се скали, каскади и басейни.

7. Пещера

Като едно от най-планинските места в Гърция, не е изненада, че пещерата е доста голяма в Карпениси. Особено живописна е Черната пещера - местно известна като Mavri Spilia - и нейните околности, където начинаещите могат да ходят през тесни дерета, а по-опитните могат да направят някои изкачвания около дефилето. 

8. Ски

9 приключения на открито в Карпениси, Гърция
Снимка: wikimedia

Знаете ли, че Карпениси не е само лятна дестинация? Всъщност, елате зимата, така че вашите ски, сноуборд и снегоходки да са готови за каране!

На 12 км от Карпениси, на височина 1840 м ще намерите ски курорт Карпениси във Велучи. Построен на планината Тимфристос, районът е наречен Diavolotopos и със сигурност е за дръзките. Популярният курорт може да се похвали с девет писти, три писти извън трасето и две за сноуборд.

И тук има какво да правите, когато разкопчавате ските си и с ресторанти, барове и магазини, изпъстрени около центъра.

9. Парапланеризъм

9 приключения на открито в Карпениси, Гърция
Снимка: wikimedia

Говорейки за Велучи, на този планински курорт има какво повече да се направи от ски. Всъщност тук можете да полетите в небето с парапланер - любителите на приключенията ще бъдат на върха на щастието. Благодарение на умерения климат на Карпениси и спиращите дъха пейзажи, ще получите невероятни гледки от птичи поглед, докато летите на свобода, като градът, планините и горите ще се реят под краката ви.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин