Остров Лерос – Италия в Гърция - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Лерос – Италия в Гърция
Автор: Peika.bg
Остров Лерос – Италия в Гърция

Лерос е част от островната група Южни Споради (познати още като Додеканези), които се състоят от 12 острова

Интересното е, че той прилича повече на място в Италия отколкото в Гърция. Това е така, защото през 1912 г. те били окупирани от италианците и впоследствие Мусолини инвестира много пари на Лерос. До 1947 г. островната група е италианска територия, тогава е формирана голяма част от архитектурния облик на остров и в частност на Платанос централната му част.

Големината на Лерос възлиза на скромните 55 кв. км, но там можете да видите доста забележителности. Можете да се разхождате или да обикаляте със скутер. Място, на което бихме препорчали да се отбиете е пристанище „Агия Марина“, което е само на 10 мин. пеша от Платанос, сърцето на острова. На върха на един хълм пък ви очакваизвестният византийски замък Панагия, построен през XI в. Южно от Платанос, само на 5 мин. пеша пък се намира живописното рибарско село Пантели, известно със своите таверни.

Там можете да видите още и останки от древен храм на богинята Диана (Артемида), крепостта Дева Мария, построена на хълма Апитики с цел защита на населението от пиратите вътре в нея има и манастир с красиви стенописи и богата колекция реликви, черквата „Свети Йоан Евангелист“ в Лаки, една от най-интересните по рода си в цялата група на Додеканезите заради майсторските си мозайки, датиращи от XI в., черквата „Свети Георги“, построена с древен материал, вероятно останки от храма на Диана, малката черква „Свети Исидор“ върху скала над морето и други. Други интересни места са Военният музей, който се помещава в тунел, и Подводният музей, където могат да се видят останки от кораби от времето на Втората световна война.

Има и много добре уредени, както по-диви и отдалечени, пясъчни или каменисти, за релакс или гмуркане – има плаж за всеки вкус, крайбрежната ивица на Лерос е доволно дълга. Ако искате изолация, заложете на плажовете с имена на светци – Агия Куира и Свети Спиридон, но и на Блефутис и Мерикия. Имайте предвид, че Крифос е един от най-красивите плажове на острова, който е нудистки и е достъпен само по вода. Плажът Ксирокамбос, който се намира в южната част пък предлага добри условия за гмуркане и красиви панорамни гледки, а Гурна е едно изключително спокойно метенце.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин