9 съвета за оцеляване в Англия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 съвета за оцеляване в Англия
Автор: Райна Михайлова

Туптенето на сърцето ви отброява моментите до вашето пътешествие. „Туп“, затваряме куфара. „Туп-туп“ отпечатваме билетите. Вече сте готови за приключения, за ново културно изживяване, за „дивия“ живот на всеки пътешественик.

Великобритания е една от най-популярните туристически дестинации. Но преди да отлетите натам, сме подготвили за вас 9 златни правила (изведени от личен опит) как да оцелеете и да се приспособите с британската култура.


Движението

Очевиден факт за всеки е, че британците се движат отляво по пътищата. На практика цялото им движение е обърнато с главата надолу. Въпреки времето ми прекарано тук, аз все още не мога да свикна на коя страна трябва да се оглеждам като пресичам: дясно, ляво или...

Градският транспорт се дели на два вида.

Metro Link“- или подобни трамвай влакчета, които обикалят и свързват близките градове. За разлика от софийското метро, цената на билет за „Metro“-то зависи от разстоянието, което пътувате и може да варира от £3 за две спирки до £15 за междуградски разстояния.

Автобусите тук са двуетажни, като прекрасен навик на шофьорите е да забиват рязко спирачки, точно когато слизаш надолу.

Времето

Не забравяйте да си вземете под ръка стабилен чадър. Тук слънчевите дни са рядкост, която се превръща в тема за репортажи по телевизията, тогава можете да видите истински англичани по улиците или в парковете. Слънчевите дни са празник. А за дъжда... местните хора са му свикнали, за тях той е като въздуха, който дишат. Времето тук е много променливо, защото, все пак, сме на остров.

Езикът

Английският никога не ви е бил проблематичен - учили сте го усилено в училище, ходили сте на курсове, използвате го всеки ден на работно място, гледате филми на английски... Е, драги мои пътешественици, без да се обиждате, но ако попаднете в Англия ще сте кръгла нула в сферата на езика. Английските диалекти са безброй, вариращи се от кокни (южен диалект) до джорди (северен диалект). Даже понякога местните не могат да разберат какво искат да си кажат. Така че преди да дойдете насам, ви предлагаме да направите малко проучване върху местния диалект, което да включва и предавания на BBC.

Чаят като основна обменна единица

Ако някога британец ви покани на чай, животът ви в Англия е уреден: вие вече сте приети в английското общество, но има все още да се доказвате. Чаят се пие между 14 и 16 часа, нито минута по-късно. Към него се добавя мляко (и мед по желание) и „scone“ (сладко хлебче). Когато пиете чай с англичанин, винаги трябва да се държите изискано. Пушенето по време на чая е строго забранено. Прочетете и защо англичаните пият чай в 5 следобед.

Кралското семейство

След чая в сърцето на всеки англичанин има едно специално място, запазено за най-любимите и близки хора - кралското семейство. Истината е, че всеки англичанин ги почита до крайна степен. За него принцеса Даяна винаги ще остане едно от най-прекрасните и божествени същества. Дукесата на Кеймбридж, Кейт Мидълтън е Пепеляшка, млада и стилна жена, която се бори за гласа на хората. Кралицата Майка е най-високата институция, която никога не ще се пренебрегва и завинаги ще остане на почит. Уважението, което всеки англичанин изпитва към кралското семейство, е като народна черта, която е наистина похвална.

История

Имате афинитет към историята? Дошли сте на правилното място. Англия е може би една от най-богатите на исторически забележителности страни (като изключим Италия). Чудо ще е, ако успеете да посетите всяка една забележителност от пътеводителя си. И ако все пак успеете да постигнете този триумф, английските археолози ще разкопаят поредния паркинг и ще намерят останки от гроба на някой британски крал. Но не се притеснявайте, местата които наистина си струва да посетите, ако сте набелязали историята, не са толкова много - Лондон, Йорк и Бат.

Пъбове

Искате да опознаете местните? Няма по-добро място от локалния пъб. Това е единственото място в цяла Великобритания, където се сблъскват всички сфери на човешкия живот. От заклети привърженици на Консервативната или Либералната партия, местни поети и художници, знаменитости, рокаджии, баби и дядовци до журналисти - пъбоветеще ви запознаят с всички разновидности на британския екземпляр. Часът е без значение - в тях винаги ще намерите някой интересен индивид, борещ се за вашето внимание. Препоръчваме ви да опитате и местните бири.

Музика

Родното място на някои от най-великите изпълнители в човешката история е Англия: Бийтълс, Дейвид Бауи, Ролинг Стоунс. В тази част от нашите съвети ще представя на вашето внимание музиката, слушана от английските младежи. Чува ли ли сте за жанра инди? Независимата музика е едно от нещата,без което младият британец не може да живее. Оейзис, Арктик Мънкис, Пълп. Музика, която не може да бъде описана с думи. Ако не сте запознати с нея, лошо ви се пише. Освен, естествено, американските поп хитове, отвсякъде ще бучи инди музика, включително и в дискотеките. Така че, по-добре я опознайте, преди да посетите Англия.

Стил на обличане

Тук навлизаме в една от на-странните картинки, която мога да ви опиша. Визията на една разхождаща се посред бял ден нормална британска жена, без значение от възрастта, е следната: косата или ще бъде изрусена или ще е боядисана в ярко розово, лилаво, синьо или зелено, или ще е топирана до безкрай. Гримът абсолютно винаги е тежък и включва обилно количество руж, фон дьо тен с три нюанса по-тъмен от цвета на кожата, фалшиви мигли и ярко червило. Естествено се срещат и момичета без грим, но облеклото винаги трябва да е водено от последните тенденции, които са базирани на хипстър движението: кубинки, пъстри клинове, палта с леопардови щампи, огромни очила, прекалено къси рокли. Без значение от размера на жената, тя ще бъде облечена по този начин. Мъжете тук са малко по-скромни. Те ще се фризирани като футболисти, а тяхното облекло се състои главно от пуловери и мокасини. Включваме и тази илюстрация на британската мода, за да не останете учудени, когато се разхождате по улиците.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин