9 сладкиша, които да опиташ в Неапол - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 сладкиша, които да опиташ в Неапол
Автор: Лидия Абрашева
9 сладкиша, които да опиташ в Неапол

Да дойдеш в Неапол и да не опиташ поне един от прочутите неаполитански сладкиши е като да идеш в Рим и да не видиш папата.

Малки сладкарски работилнички има на всяка крачка, а изборът е толкова богат, красив и ароматен, че може да ти отнеме и цял час в чудене какво да избереш.

Ето и някои от най-известните сладкиши на красивия град край Везувий.

1. Баба̀.

42875

Нещо като нашето реване. Може да бъде сиропирано с ликьор вместо със сироп, а отгоре - гарнирано със сметана или шоколад. Този сладкиш е типичен имигрант. Тръгнал е от Полша, минал през Франция и накрая се установил в Неапол, където е станал един от любимите на местните.

2. Сфолятела.

42871

 

Разкош с формата на мида, с пълнеж най-често от рикота или шоколад. Родена съвсем случайно в един манастир на Амалфийското крайбрежие, за да се нареди днес сред първенците на неаполитанските сладкиши.

3. Дзепола ди Сан Джузепе.

42874

 

Задължителни за деня на бащата - 19 март, но ги има и във всеки друг ден от годината. Някога са ги правили направо на улицата. Могат да бъдат пържени или печени във фурна, отгоре с украса от крем или шоколад (или и двете).

4. Пастиера.

42870

Още един вкусен сладкиш от хрупкаво тесто с пълнеж от рикота и захаросани плодове. Според легендата е измислен от сирената Партенопе, но по-вероятно е създаден от монахините в манастира “Сан Грегорио Армено”.

5. Струфоли.

42876

Малки пържени топчета от тесто, захар и сироп, поръсени със захаросани плодове. Най-често се правят на Коледа. По всяка вероятност са измислени  от древните гърци, които са населявали тези земи още преди новата ера.

6. Рококò.

42872

Рококо е не само стил в модата и архитектурата, но и име на сладкиш от бадеми, брашно, захар и различни подправки. Много е твърд и затова е добре да се консумира потопен във вермут, шампанско или вино. Още по-добре е това да стане на тераса с изглед към морето в компанията на любим човек.

7. Мостачоли

42877

Бисквити от меко тесто с шоколадова глазура и вкус на мед и захаросани плодове. Любими на децата по Коледа.

8. Милячо.

42869

Много вкусен сладкиш, подобен на грис халва, задължителен за карнавала през февруари.

9. Пица с крем.

42873

Естествено, в Италия няма как да не опитате пица, дори и за десерт. Тази е от маслено тесто с пълнеж от крем и понякога плодове

Буон апетито.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин